VOZAČI lutaju po auto-putu, Inspekcija naložila 5 HITNIH MERA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta, arhiva

Mesec pošto je otvorena nova deonica auto-puta kroz Grdeličku klisuru, Inspekcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zatekla je brojne propuste i naložila Putevima Srbije da ih isprave.

Inspekcija je, naime, obavila vanredni inspekcijski nadzor postavljene privremene saobraćajne signalizacije u zoni naplatnih stanica na auto-putu od Niša do Bujanovca i naložila pet mera koje javno preduzeće Putevi Srbije treba odmah da sprovedu, saopštilo je Ministarstvo.

Najvažnija izrečena mera u rešenju inspekcije odnosi se na hitnu dopunu privremene saobraćajne signalizacije i njeno usklađivanje sa projektnom dokumentacijom, u roku od tri dana.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da nedostaje signalizacija kojom se označavaju smer i tok preusmerenog saobraćaja kada je put zatvoren. U zoni naplatnih stanica, na auto-putu, u privremenoj signalizaciji nedostaju informativne table iz oba pravca kojima se učesnici u saobraćaju obaveštavaju da su petlje u rekonstrukciji.

Takođe, na putnim pravcima koji gravitiraju ka tim petljama nije postavljena privremena saobraćajna signalizacija koja je predviđena projektnom dokumentacijom, a kojom se označavaju smer i tok preusmerenog saobraćaja kada je put zatvoren.

Pored toga, od Putevi Srbije zatražen je dokaz da su pre početka izvođenja radova na bočnim naplatnim stanicama obavestili učesnike u saobraćaju o izmeni režima, na način koji je propisan Zakonom o putevima. U slučaju da to nije učinjeno inspekcija će podneti prekršajnu prijavu.

Republički inspektori kontrolisali su saobraćajnu signalizaciju i izmene režima saobraćaja u okviru izvođenja radova na bočnim naplatnim stanicama na deonicama auto-puta od Niša do Bujanovca u zoni petlji Doljevac, Brestovac, Leskovac jug i Bujanovac sever.

Mediji su prethodnih dana pisali da su vozači bili potpuno neobavešteni o zatvorenim isključenjima zbog instaliranja naplatnih stanica i da su zbog toga vozili i po desetak kilometara duže i plaćali skuplju putarinu.

Putevi Srbije su na to odgovarali da nema potrebe za lutanjem po jugu Srbije jer su „sve dobro obavestili“ o tome koji su izlazi sa autoputa zatvoreni za saobraćaj.

Inspekcija je ipak utvrdila suprotno.

Izvor: Beta

Foto: Beta, arhiva