Vreme da se zaštite: Ova 3 SRPSKA PROIZVODA u redu za EU SERTIFIKAT

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kačkavalj od kravljeg mleka iz Pirota, ozbiljan je kandidat za dobijanje sertifikata međunarodne zaštite proizvoda sa oznakom geografskog porekla, saopštili su u Gradskoj upravi u Pirotu predstavnici Ministarstva poljoprivrede i evropske komisije za međunarodnu zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom.

U toku je projekat koji ta komisija radi sa ministarstvom, a koji pored ostalog ima za cilj međunarodnu zaštitu tri srpska proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

To su lipov med sa Fruške gore, ariljska malina i pirotski kačkavalj.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić kaže da je u Srbiji 45 prozvoda zaštićeno na nacionalnom nivou i da je vreme  da se oni zaštite na nivou EU.

„Imamo tri proizvoda koje smo izabrali i koji će prvi ići na registraciju u EU. To je lipov med sa Fruške gore, ariljska malina i pirotski kačkavalj. Zajedno ćemo sa proizvođačima pirotskog kačkavalja proći kroz sertifikaciju. Cilj je da se što bolje pripremimo u skladu sa pravilima EU“, rekao je Raketić.

„Ovo je veoma važno za Srbiju jer imamo proizvode kojima se možemo ponositi. Ujedno, to će podići konkurentnu poziciju proizvođača pirotskog kačkavalja, biće pokretač za stočare i okidač za razvoj turizma“, rekao je Raketić.

Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka 2013. godine. Ovo je posle ćilima, drugi proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ u Pirotu je 2017. godine postala prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay