„Vreme neplaćanja poreza je prošlost“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: PDV

Povraćaj PDV-a je u proteklim godinama u dramatičnom porastu, a samo u prošlom mesecu vraćeno je 23 milijarde dinara po ovom osnovu, izjavila je direktorka Poreske Uprave Srbije Dragana Marković na panelu “Predvidivost i dosledna primena poreskih propisa uslov za nove investicije” u organizaciji Američke privredne komore u Beogradu (AmCham).

Ona je, govoreći o primeni novog pravilnika o evidentiranju PDV-a, rekla da će se njime smanjiti broj kontrola, ali da to ne znači da ih neće biti. Duh čitavog našeg programa transformacije je smanjivanje represivnih mera i povećanje dobrovoljnog poštovanja propisa, rekla je ona i dodala da će to biti jedna od tema o kojoj će se razgovarati sledeće nedelje sa delegacijom MMF-a u Beogradu.

Prošlo je vreme kada niste plaćali poreze i kada su se ljudi bavili time kako da ne plaćate poreze, rekla je Markovićeva i navela da je tokom kontrola firmi u Srbiji vezano za povraćaj PDV pronađen ogroman broj “fantomskih preduzeća”.

Markovićeva je rekla i da Poreska uprava priprema postepeno skraćivanje rokova za vraćanje PDV-a, ali je navela da o tome ne može detaljnije da govori dok se ne postigne dogovor sa Ministarstvom finansija.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađanje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala). Država koristi resurs koji ima, zemljište, a ništa ne ulaže za razliku od subvencija koje se daju stranim investitorima za novootvorena radna mesta.

Izvor: Blic

Foto: PDV