Vremenska zona garantuje Londonu poziciju vodećeg trgovca valutama

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: beta/AP

Velika Britanija uvećala je prednost nad Sedinjenim Američkim Državama, potvrdivši poziciju vodećeg centra za trgovanje valutama dve godine nakon odluke o Bregzitu, pokazuje analiza Rojtersa.

Tržišta valuta spadaju među najveća i najbolje umrežena tržišta na svetu, uz dnevnu vrednost transakcija koja se meri u hiljadama milijardi dolara, a London dominira globalnim tržištem valuta već gotovo pola veka.

Rojtersova analiza, bazirana na podacima centralnih banaka pet vodećih trgovinskih centara, pokazala je da je prosečni dnevni obim trgovanja valutama u Britaniji u aprilu dostigao rekordnih 2.700 milijardi dolara, što je čak 23 posto više u odnosu na isti mesec pre dve godine.

Stopa rasta dvostruko je veća od one u drugoplasiranim Sjedinjenim Državama SAD, gde je iznosila 11 posto, uz prosečnu dnevnu vrednost obima trgovanja od 994 milijarde dolara.

To znači da se oko dve petine globalnih kupoprodaja valuta obavlja u Velikoj Britaniji, najvećim delom u Londonu. Prosečna dnevna vrednost transakcija u Britaniji ujedno je otprilike identična vrednosti britanskog BDP, napominje Rojters.

Bankari i trgovci tumače ukupan rast trgovine valutama globalnom političkom neizvesnošću, uključujući i Bregzit. Među razlozima izdvajaju i predsednički mandat Donalda Trampa u SAD i pretnju trgovinskih ratova.

Vremenska zona između SAD i Azije garantuje Londonu dobru poziciju u razdoblju globalnih previranja, objašnjavaju.

“Dobra geografska pozicija pomaže (Londonu) jer se većina važnih vesti za tržišta – bilo da je reč o SAD ili o Evropi – dešava u radno vreme tržišta u Londonu”, tumači Nil Džons iz japanske Mizuho Banke, sa sedištem u Londonu.

“Neizvesnost u pogledu Bregzita možda je značajna, ali zasenjuje je vremenska zona u kojoj se London nalazi, kao i jezik i prednosti povezane s najvećim tržištem”, dodaje Džons.

Treće mesto na listi vodećih svetskih centara pripalo je Singapuru, na četvrtom je Hongkong i na petom Japan.

Izvor: SEEbiz

Foto: beta/AP