Vrtoglavi uspon saradnje sa Turskom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Predsedništvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da je upravo turski lider najzaslužniji za vrtoglavi uspon saradnje dve zemlje.

U prva tri meseca ove godine trgovinska razmena Srbije i Turske povećana je 31,4 procenta, a do kraja godine razmena između dve zemlje dostiće cifru od 1,3 milijardi evra, rekao je predsednik Srbije u Ankari.

Vučić je rekao i da se izgradnjom i rekonstrukcijom regionalnih puteva kod Tutina, Sjenice i Novog Pazara obezbeđuje „veliki zalog za buducnost čitave te oblasti“.

Kaže da će se raditi na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Duga Poljana-Sjenica, Novi Pazar-Tutin u dužini od 22 kilometara kao i da će se raditi između Sjenice i Tutina takozvani brzi put.

„Trgovinska razmena od milijardu biće drastično i dramatično prevaziđena već u 2018. jer u prva tri meseca imamo rast naše trgovinske razmene od 31,4 posto tako da očekujemo da već ove godine dostignemo brojku od milijardu i 300 miliona evra“, kaže Vučić.

Vučić se zahvalio Erdoganu što su turski investitori došli u manje sredine nakon posete turskog predsednika Srbiji i tamo otvorili preduzeća.

Kaže da će izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo biti od ogromnog značaja, a izrazio je i zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će, kaže, dovesti do povećanja stočnog fonda u Srbiji.

„I u svim drugim oblastima imamo značajan napredak“, naglasio je Vučić i naveo da bi po informacijama koje je čuo, uskoro mogla biti kompletirana izgradnja Kanapa, kao i Turskog toka koji je važan i za Srbiju, jer od nekoga mora da dobija gas.

„Nadam se da ćete uskoro završiti i izgradnju turskog toka, jer mi nemamo gas i do sada nismo imali rešenja ako dođe do prekida gasa iz Ukrajine“, rekao je Vučić obraćajući se Erdoganu.

Turski predsednik je napomenuo da je održan sastanak Visokog saveta za saradnju Turske i Srbije i da su razmotreni svi nivoi odnosa. Istakao je da je obim trgovine između dve zemlje prevazišao milijardu dolara, a da očekuje da će uskoro to biti povećano na dve milijarde, a u budućnosti i na tri, a cilj je pet milijardi dolara.

„Jedan od istaknutih ciljeva je podsticaj investicijama i veoma smo počašćeni što možemo da pratimo investicije u raznim delovima Srbije. Želimo da ostvarimo investicije u Srbiji, ali i zajedničke investicije u trećim zemljama“, naglasio je turski predsednik.

Erdogan je istakao projekat za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo, koji će se ostvariti uz podršku Turske i koji je važan zbog jačanja odnosa u regionu. Nazvao ga je projektom prijateljstva i poručio da ga je potrebno sprovesti u delo u što kraćem periodu.

Dodao je da su potpisani sporazumi na polju transporta, informacionih tehnologija, energetike i policijske saradnje. „Ovi sporazumi će unaprediti našu saradnju u narednom periodu“, napomenuo je turski predsednik.

Izvor: Novosti, RTS, Tanjug

Foto: Predsedništvo