X
  • English
X

Poslovne vesti

Vučić nije zadao, nego savetovao? NBS razmatra kupovinu zlata

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković potvrdila je da se razmatra mogućnost za kupovinu nove količine zlata, kao i da je savet predsednika po tom pitanju – dobrodošao.

„NBS kao fiskalni agent Srbije ima legitimno pravo da u kriznim vremenima pojača aktivnost kupovine zlata. I takav savet predsednika Srbije o kupovini zlata je dobrodošao“, kazala je Tabaković na konferenciji za novinare na kraju posete misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dodala je da je od 2012. godine, zaključno sa današnjim danom, NBS kupila blizu sedam tona zlata, te da se u trezoru trenutno nalazi ukupno 20,8 tona zlata.

„Nastavićemo da uvećavamo finansijsku stabilnost i stabilnost države time što ćemo menjati strukturu deviznih rezervi koje su na istorijski viskom nivou i iznose više od 11,5 milijardi evra“, rekla je Tabaković.

Istakla je da „postoje ciljevi kada je reč o kupovini zlata i da će se razmotriti okolnosti na tržištu“ i poručila građanima Srbije da NBS i Vlada Srbije sarađuju po svim pitanjima, a posebno po pitanju kupovine zlata.

Guvernerka je podsetila da je do 2005. godine prodato deset tona zlata, a da se od tog zlata nasleđenog iz prethodnog vremena samo jedna tona čuva u Bazelu.

„Sve što je u međuvremenu kupila Srbija i od kada sam ja guverner čuva se u trezoru NBS“, rekla je Tabaković.

Povezane vesti

Izvor: Beta

Foto: Beta