VW odustao od Srbije?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Nemački Folksvagen suzio je izbor zemlja u kojoj će otvoriti novu fabriku. Kako javlja češki portal Aktualne.cz, pozivajući se na novinsku agenciju DPA, u konkurenciji su još Bugarska i Turska, što znači da Srbija više nije kandidat za otvaranje fabrike automobila.

Prvobitno su, navodno, u igri bile Bugarska, Rumunija, Srbija, Turska, a pominjana je i Severna Makedonija, ali je u ovom trenutku, kako prenose, favorit Bugarska.

Ona je zemlja Evropske unije, a rast trgovine između ove dve zemlje je u 2018. godini bio rekordan.

Bugarsku je nedavno posetio nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i tom prilikom bio obišao na dve potencijalne lokacije u glavnom gradu Sofiji i Plovdivu.

U novoj fabrici kapaciteta 300.000 vozila trebalo bi da se proizvodi Škoda Karoq kao i još neki modeli ovog koncerna.

Izvor: Danas

Foto: Beta/AP

Komentari 8

 1. miro pavlov

  VW odustao od Srbije
  kO JE NORMALAN U TO VEROVAO. DA ‘ĆE vw DA DOŠE U SRBIJU
  PRVO TE BOMBARDUJU,RAZBIJU ZEMLJU, PA ONDA DA TE EKONOMSKI RAZVIJAJU.SADA ĆE JOŠ ISPASTI DA SU NEMCI ODUSTALI ZBOG SERGEJA I OPOZICIJE…

  • Marko

   Ima tu dosta faktora zasto VW zaobilazi Srbiju. Prvo, Srbija vise nije zemlja sa najnizim primanjima, srpska ekonomija raste brze nego Bugarska, a stranci investicije, posebno one velike, planiraju dugorocno. Niko ne moze da garantuje sta ce biti za pet ili deset godina, ali ako Srbija nastavi ekonomski rast aktuelnim tempom, za pet godina ce imati daleko vece prosecne plate od Bugarske i Turske, a samim tim ce i minimalna plata biti veca. Tu najvise lezi odgovor na pitanje zasto VW ne dolazi u Srbiju ili Rumuniju, pa i Madjarsku koje po nemacku privredu, imaju daleko povoljniji polozaj od Bugarske i Turske. Strance interesuje besplatno zemljiste, elektricna energija i jeftina radna snaga kako na trenutnom, tako na dugorocnom planu. Nije za Srbiju nikakva tragedija sto ce ostati bez VW, naprotiv, Srbija treba da se okrene ubrzanom razvoju IT sektora i poljoprivredi 21. veka jer su tu i radna mesta i visok zivotni standard, dok strani investitori donose samo radna mesta u vrednosti od 200 evra mesecno, sa cime je nemoguce ziveti u kapitalizmu kakvim smo okruzeni.

  • Saša

   Nemoj da qenjas majke ti

 2. Vladimir Marinković

  Bravo Marko, dao ti je neko prostor – i ti se raspisao sa pogrešnim analizama i zaključcima.

 3. Voyager

  Marko je veliki optimista 🙂

 4. jasna

  Prethodne 4 godine su nam plate bile zamrznute i čak umanjene za 10%,
  a narednih 5 godina će se destiti eksplozija u povećanju plata.
  Blago onima koji tako maštaju. Prvo treba skočiti pa onda reći „hop“.
  Ovde je uvek bilo lažnih obećanja vlasti i lakovernosti kod naroda.
  Niko od bivših zemalja socijalizma nema dve fabrike automobila.
  Mi imamo FIAT i ovde neće doći više niko.

  • Душан Западни Сремац

   Ништа ја не верујем у обећања А.В.-Барон Минхаузена ! Обећао је 2014.г. да неће смањивати Пензије, а то је одмах учинио,и спроводио до 2018.г.,не водећи рачуна о старости, здравственом стању и инвалидности пензионера, не уручујући никакво Решење о смањењу.

 5. Pingback: N1: VW još nije odlučio, Srbija i dalje u igri - Bizlife.rs