Yandex je u Srbiji otvorio servis za uređivanje mapa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Yandex

Yandex je pokrenuo uređivač Yandex.Mapa na srpskom jeziku. Uz njegovu pomoć korisnici iz Srbije zajedno sa Yandex timom mogu kreirati i poboljšati mape gradova. Dobre mape će pomoći lokalnom stanovništvu i turistima da se bolje orijentišu na lokalitetu i da brže pronalaze put.

Svako može da uređuje mape – nije potrebno posebno znanje. Servis je zasnovan na satelitskim snimcima, na kojima je moguće označiti mnogo različitih objekata: ulice i trgove, zgrade i ulaze, prodavnice, semafore i kamere na putu. Vlasnici preduzeća mogu dodati adrese svojih kompanija i radno vreme. Ovi podaci će posle provere biti dostupni svima koji koriste mape Yandex za iOS ili Android. Ljudi će lakše pronaći potrebnu adresu ili nedavno otvoreni kafe, planirati vožnju ili šetnju. 

„Yandex Mape za pametne telefone pomažu ljudima da pronađu potrebna mesta i adrese — aktivno se koriste u Rusiji, zemljama bivšeg SSSR-a i u Turskoj. Sada će se pojaviti i u Srbiji: mi aplikaciju prevodimo na srpski, a naši kartografi zajedno sa korisnicima dopunjavaju mape“, – kaže direktor geoservisa Yandex za platformska rešenja, Andrej Strelkov. – Srpski korisnici su i ranije poboljšavali mape, koristeći ruski uređivač, na primer, mapu Pančeva već odavno uređuje jedan od stanovnika ovog grada. Sada smo napravili komforan i jednostavan alat za sve koji to žele. Pokušajte, sasvim je jednostavno».

Yandex i gradska uprava već su pokrenuli pilot projekat za poboljšavanje mape Kragujevca. Takođe su u nekoliko gradova Srbije održani sastanci na kojima su stručnjaci Yandex obučavali studente da koriste uređivač. 

Yandex je vodeća ruska internet-kompanija koja poseduje najpopularniji pretraživač i internet portal u Rusiji. Mape, Navigator, Transport i druge gradske i transportne Yandex servise svakog meseca koristi 55 miliona ljudi. Uređivač Yandex.Mapa je pokrenut 2010 godine.

Izvor: BIZLife

Foto: Yandex