Za pet godina EPS neće morati da uvozi struju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Kapitalnim remontom bloka A4 u Temoelektrani “Nikola Tesla”, koji treba da počne u martu i koštaće 53,5 miliona evra, biće povećana snaga bloka na 332 megavata, produžen njegov radni vek, unapređena energetska efikasnost i bolje zaštićena životna sredina.

Kako je saopštila Elektroprivreda Srbije (EPS), to je jedna od najznačajnijih investicija ove godine.

“Želimo da ova termoelektrana, koja proizvodi više od polovine struje u Srbiji, bude jedna od najmodernijih ne samo u regionu nego i u Evropi”, rekao je vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić.

Prema rečima Grčića, “cilj je da se EPS značajno unapredi kako bi u potpunosti obezbedio energetsku nezavisnost Srbije tako da, za najviše pet godina, neće biti potrebe za uvozom ni jednog jedinog kilovat-sata električne energije, čak ni u zimskom periodu kada je potrošnja značajno veća, a proizvodnja otežana”.

On je dodao da je od početka godine EPS zaradio 13,5 miliona evra od izvoza električne energije.

“Plan je da remont traje nešto manje od pet meseci i da se dobije potpuno obnovljen termoblok za stabilno snabdevanje u narednim decenijama”, rekao je rukovodilac projektom revitalizacije bloka A4 u TENT A Glišo Klasnić.

“U ovom značajnom projektu učestvovaće više od 40 renomiranih domaćih i stranih firmi”, navodi se u saopštenju EPS. Završetkom radova na bloku A4 biće zaokružena faza revitalizacija 300 megavatnih blokova na lokaciji TENT A.

Izvor: Beta

Foto: FI