Za tri meseca izvoz RTB „težak“ 54 miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Izvoz Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor je u prva tri meseca ove godine iznosio 54,3 miliona dolara, što je 34 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je ta kompanija.

Poboljšana je tromesečna proizvodnja, pa je RTB Bor, samo po tom osnovu, ostvario 13 miliona dolara veći devizni priliv, navodi se u saopštenju.

Od januara do marta ove godine na stranom tržištu prodate su 7.523 tone bakra, odnosnoi 700 tona više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prodajom bakra u martu RTB Bor je zaradio 15,35 miliona dolara, a prodajom paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena kompanija je zaradila dodatnih 763 miliona dolara i ostvarila ukupan izvoz u iznosu 16,1 milion dolara.

Proizvodi RTB prodavani su u martu u Poljskoj, Nemačkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumuniji.

Izvor: N1, Beta

Foto: Beta

Komentari 5

 1. "rtb bor"

  LAGANJU U RTB BOR SU KRATKE NOGE?

  U bajkolažama i hvalospevima koje plasira čelnik RTB Bor o rekordima u proizvodnji bakra i postignutim profitima u istoriji kombinata, sada se prešlo na obaranje mase izvoza bakra. Dobro bi bilo da Spaskovski obznani izveštaja revizora o poslovanju Basena, kojeg on i ΛV ga kriju kao „zmija noge“. Kako može RTB Bor da posluje profitabilno? Može jer je dužan, nakon otpisa dugovanja od devetsto miliona evra, za struju, rudarsku rentu, Mitilineosu 40 ili 60 miliona evra, 300 miliona evra za rekonstrukciju topionice bakra. Naime, iz usta menadžmenta RTB bor i ΛV ističe se da je u Boru izgrađena nova topionica, što je notorna laž. U Boru nije izgrađena nova topionica, već samo nova fleš peć za topljenje koncentrata bakra i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline. Ostali delovi konvertori, anodne peći, skladišta transporteri, trafostanice, putevi, kanalizacija i vodovodne mreže i putevi su iz ranijih faza gradnje. Jedino cena rekonstrukcije je na visini troškova gradnje zaista nove topionice. Nije mi jasno zašto o ovome ne progovori stručna javnost, bar ona u RTB Bor ili ne smeju jer odmah bi bili deportovani van kruga RTB Bor i domašaja Spaskovskog.

  • Pera

   Kako 15,35 miliona plus 763 milliona u zbiru iznos 16,1 millions genijalno

 2. Pažljivi čitalac

  Da li je autor ovih redova pročitao tekst, odnosno pogledao brojke koje je napisao i shvatio svu njihovu besmislenost i kontradiktornost. Uviđa li neko to?!

  • Dr Miggyy

   Gospodine “Pažljivi čitalac” Vaš komentar je u redu jer ne verujem da znate pravu istinu. Naime, veličanje izvoza bakra čelnik RTB Bor hoće da skrene pažnju sa gorućih tema, koju dobro poznaje vlast Srbije, jer mu preti smena, a zreo je već pet godina za penziju. Njegovim hvalospevima potencira kako je nezamenljiv i bez njega RTB Bor, kako on kaže, propao bi za jedan dan. Korupciju, poltronizam, uništenje RTB Bor i kadrova, lažnu gradnju, izgrađena je samo fleš peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ne “novae topionica”, ogromna dugovanja, to su njegovi rezultati rada u RTB Bor, o kojima ne priča.

 3. Dr Miggyy

  Gospodine „Pažljivi čitalac“ Vaš komentar je u redu jer ne verujem da znate pravu istinu. Naime, veličanje izvoza bakra čelnik RTB Bor hoće da skrene pažnju sa gorućih tema, koju dobro poznaje vlast Srbije, jer mu preti smena, a zreo je već pet godina za penziju. Njegovim hvalospevima potencira kako je nezamenljiv i bez njega RTB Bor, kako on kaže, propao bi za jedan dan. Korupciju, poltronizam, uništenje RTB Bor i kadrova, lažnu gradnju izgrađena je samo fleš peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ne „novae topionica“, ogromna dugovanja, to su njegovi rezultati rada u RTB Bor, o kojima ne priča.