Zadrugama i do 100.000 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije će uložiti u razvoj postojećih zadruga do 100.000 evra, a za osnivanje novih zadruga do 50.000 evra, najavio je ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

“Sredstva su namenjena za unapređenje finalnih faza prerade, za kupovinu osnovnih sredstava poput višegodišnjih zasada i osnovnih stada”, rekao je Krkobabić na sastanku sa zadrugarima u Pirotu.

Krkobabić je rekao da novac koji će zadruge dobiti neće moći da bude korišćen za pokriće gubitaka i “silne dubioze” koje postoje u pojedinim zadrugama.

On je kazao da će Vlada Srbije u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje omogućiti zapošljavanje u zadrugama najmanje po jednog mladog stručnjaka. “Platu tih mladih agronoma ili inženjera poljoprivrede finansiraće Vlada, oni neće biti na teretu zadruga”, izjavio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, o dodeli sredstava zadrugama odlučivaće posebne komisije, ali u njima prvi put dominantnu ulogu neće imati ljudi iz ministarstava.

“U komisijama će se nalaziti predstavnici nadležnih ministarstava, Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine, Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, i poljoprivrednih fakulteta”, rekao je Krkobabić.

On je kazao da u Srbiji postoji 1.500 zadruga, a 1.100 njih je ove godine podnelo bilans, ističući da stanje u zadrugama trenutno nije sjajno, ali da među njima ima onih koje postižu izvanredne rezultate.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay