Zakerberg: “Popravka” Fejsbuka će potrajati

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg priznaje da će mu biti potrebno nekoliko godina da bi ispravio štetu nastalu nakon propusta u zaštiti podataka.

Zakerberg je u medijskoj ofanzivi kako bi uverio javnost da nije bio upoznat sa tim da su podaci njihovih 50 miliona korisnika zloupotrebljeni i korišćeni u kampanji za američke izbore i da ih je kompanija Kembridž analitika zadržala i nakon što im je rečeno da ih obrišu. Mark kaže da je šteta tolika, da ne veruje da će moći brzo da izvuče Fejsbuk iz toga.

“Zaista želim da verujem da sve probleme sa Fejsbukom možemo da popravimo za tri ili šest meseci, ali realno je da ćemo odgovore na neka od ovih pitanja dobiti mnogo kasnije”, rekao je Zakerberg za Vox.

Fejsbuk beleži pad vrednosti deonica, a javnost se okrenula protiv njega, pa čak i neke kolege, dok se na tržištu pojavljuju nove, male mreže koje pokušavaju da zauzmu mesto FB. Kompanija je počela da investira u privatnost i zaštitu podataka još pre godinu dana, što znači da je, kako Zakerberg kaže, “sve ovo trogodišnji proces posle kojeg će imati bolji uvid i rešenje za brojne poteškoće.”

Zakerberga čeka i saslušanje pred američkim kongresom, a Evropska unija već godinama gaji sumnjičav stav prma njgovoj kompaniji. Tim Kuk, glavni čovek u Eplu, svojevremeno je rekao da “Epl svoj proizvode prodaje kupcima, za razliku od Fejsbuka koji svoj kupce prodaje reklamnim agencijama”. Zakerberg je to prokomentarisao kao “izuzetno plitku i neistinitu” izjavu.

Izvor: Nedeljnik/Vox

Foto: YouTube screenshot