Zakerberg stiže u Evropski parlament?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Evropski parlament saopštio je da je osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg pristao da se sastane s evroposlanicima u Briselu, koji od njega traže da objasni zloupotrebu ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže.

Predsednik EP Antonio Tajani izjavio je da će Zakerberg „biti u Briselu što je pre moguće“ i da se nada da će to biti sledeće nedelje, kao i da bi direktor Fejsbuka trebalo da se sastane s predsednicima različitih grupa u EP.

„Naši građani zaslužuju potpuno i detaljno objašnjenje i ja pozdravljam odluku gospodina Zakerberga da lično dođe pred predstavnike 500 miliona Evropljana, što je pravi korak ka obnovi poverenja“, naveo je Tajani.

Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata tokom konferencije predsednika poslaničkih grupa koja se tradicionalno održava četvrtkom, saznaje Frans pres.

Tajani je 20. marta pozvao Zakerberga da dođe u Evropski parlament pošto se saznalo da je britanska kompanija Kembridž analitika koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Vlasnik Fejsbuka je o tome svedočio 10 sati pred Kongresom SAD.

Jelisejska palata je saopštila da će francuski predsednik Emanuel Makron primiti Zakerberga i 50 lidera velikih digitalnih kompanija u Parizu 23. maja.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP