Zakon ograničava međubankarske naknade za kartice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Međubankarske naknade za transakcije koje se obavljaju platnim karticama biće ograničene na 0,2 odsto od vrednosti transakcije za debitne i na 0,3 procenta za kreditne kartice, rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

„U prelaznom periodu od šest meseci, kako bi se banke prilagodile ovim uslovima, primenjivaće se ograničenje od 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice“, navela je Tabaković, obrazlažući u Skupštini Predlog zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Guverner je objasnila da kada u prodavnici plaćamo račun karticom, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod tog trgovca (banka primalac), plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču (banka izdavalac).

U praksi, banka primalac prevaljuje tu naknadu na trgovce, preko trgovačke naknade, koji taj trošak ugrađuju u cenu robe i usluga, tako da u konačnom ishodu, ceh plaćaju potrošači.

„Međubankarske naknade, koje propisuju internacionalni kartični sistemi za Srbiju su među najvišim u Evropi i trenutno iznose najmanje 0,9 do 1,0 odsto vrednosti transakcije, dok za pojedine kartične proizvode idu i do 2,0 procenta“, rekla je Tabaković.

Drugim rečima, istakla je ona, građani Srbije indirektno plaćaju višestruko više međubankarske naknade od onih na tržištima EU, gde su ove naknade ograničene upravo na 0,2 odsto za debitne, odnosno 0,3 odsto za kreditne kartice.

„To ograničenje je u EU u 2016. godini dovelo do rasta broja POS terminala za 11,7 procenata i povećanja broja transakcija karticama za 12,2 odsto. Slično očekujemo i kod nas“, navela je guverner.

Zakonom će biti zabranjen i nedozvoljeni uticaj banke na trgovca. „Banke i kartični sistemi plaćanja neće moći trgovcu da zabrane da usmeri potrošača na jeftinije kartice“, rekla je guverner NBS.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay