Zaposleni u Guglu protiv „poslovanja s ratom“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sve više zaposlenih u Guglu potpisuje internu peticiju kojom od poslodavca traže da se ne uključuje u „poslovanje s ratom“.

Neki su navodno dali i otkaz u znak protesta protiv saradnje s američkom vojskom, pišu svetski mediji, prenosi Hina.

Oko 4.000 Guglovih radnika potpisalo je navodno peticiju koja je počela kružiti po kompaniji pre tri meseca sa zahtevom internetskom divu da ne koristi veštačku inteligenciju kako bi američke vojne dronove osposobila za tačnije raspoznavanje ciljeva koje prate, prenosi Jutarnji.hr.

Internet stranica za tehnološke vesti Gizmodo izvestila je ove nedelje da je desetak radnika odlučilo da da otkaz iz etičkih razloga.

U Guglu nisu odmah odgovorili na medijske upite o takozvanom projektu Maven u sklopu kojeg se mašinsko učenje i inženjerska znanja navodno koriste za razlikovanje ljudi od objekata u video zapisima snimljenim dronovima za potrebe američkog ministarstva obrane.

„Smatramo da Gugl ne bi trebalo da se bavi poslovima u vezi sa ratom”, navodi se u peticiji prema kopijama objavljenim na Internetu.

„Zato tražimo obustavu projekta Maven i da Gugl skicira, objavi i sprovodi u delo nedvosmisleno načelno stajalište prema kojem ni Gugl ni njegovi podizvođači nikada neće razvijati tehnologiju za potrebe rata“.

Izvor: Jutarnji.hr, B92

Foto: Pixabay