Zašto je Takovo osiguranju oduzeta dozvola za rad?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Takovo osiguranje

„Takovo osiguranje nije imalo potpuno pokrivene tehničke rezerve, ali je bilo na nivou proseka celog sektora, a samo njima je oduzeta dozvola za rad“, tvrdi za Danas Nebojša Divljan, direktor i vlasnik Blumark investmentsa, firme koja je savetovala Takovo osiguranje prilikom pregovora o preuzimanju sa nemačkim osiguravajućim društvom Ergo u trenutku oduzimanja dozvole 2014. godine.

„Tačno je da je Takovo nekoliko godina imalo problem sa pokrivanjem tehničkih rezervi. Pokriće se kretalo od 88 do 94 odsto. Bilo je logično da mu NBS izda još jedno upozorenje, jer je ukupna nepokrivenost iznosila oko dva miliona evra. Vlasnik da je znao da mu preti gašenje, mogao je sam da prikupi toliki kapital, ali nije ni sanjao da mu preti oduzimanje dozvole“, kaže Divljan koji je godinama bio prvi čovek Delta Đenerali osiguranja i predsednik udruženja osiguravača Srbije.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je pre nekoliko dana da je dozvola za rad Takovo osiguranju oduzeta je jer je tako nalagao Zakon o osiguranju koji se primenjivao u periodu 2004-2015. godine, i da su za to su bili odgovorni menadžment i vlasnici te osiguravajuće kuće.

„Takovo osiguranju su bile naložene mere nadzora radi uspostavljanja regulatornih standarda, a društvo te mere nije izvršilo, u kom slučaju je propisana imperativna norma oduzimanja dozvole“, navela je NBS.

NBS je tako reagovala na pisanje Blica da je dozvola Takovo osiguranju iz Kragujevca oduzeta jer vlasnici nisu hteli da daju donaciju Fondaciji „Dragica Nikolić“.

Izvor: Danas/BIZLife

Foto: Takovo osiguranje