Završna deklaracija G20: Ni reči o protekcionizmu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: EbS

Lideri Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja (G20) usvojili su završnu deklaraciju u kojoj je izražena saglasnost da postoje problemi u svetskoj trgovini, ali je samo 19 članica, bez SAD, podržalo primenu međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

U deklaraciji se priznaje da postoje manjkavosti u globalnom trgovinskom sistemu i poziva se na reforme Svetske trgoske organizacije (STO).

Međutim, u tekstu se ne pominje protekcioniram, jer su pregovarači rekli da su se tome protivile Sjedinjene Države.

U dokumentu se navodi da je 19 članova G20 ponovilo posvećenost sporazumu o klimatskim promenama postignutim u Parizu, ali bez SAD koje su se povukle iz tog sporazuma.

Usvajanjem deklaracije u Buenos Ajresu je završen dvodnevni samit G20, koju čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Kineski predsednik Si Đinping i vođe drugih rastućih privrednih sila osudili su tokom dana protekcionizam na Samitu G20.

Vlada „izgurala“ proteste daleko od Samita

Samit G20 su „obeležili“ i masovni protesti, na kojima se hiljade demonstranataprotivilo ekonomskim merama.

Protestnu šetnju je organizovalo udruženje radničkih sindikata i grupa za prava, na oko pet kilometara od mesta održavanja samita. Argentinska vlada je građanima savetovala da napuste grad tokom samita, što je otežalo aktivistima dolazak na protestnu šetnju.

Izvor: N1

Foto: EbS