Zbog bele kuge preti nam i manjak radne snage

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Broj dece u Srbiji za pet godina smanjen je za nekih 40.000, a za 23 godine, prema podacima Unicefa, u Srbiji će se i radna snaga smanjiti za 21 odsto. Prema analizi koju je uradila EBRD u Srbiji će 2041. živeti 5,5 miliona ljudi, za 23 odsto manje nego pre sedam godina, piše list Danas.

Osim ovih, zabrinjavajuće deluju i podaci koje je na nedavno završenom Kopaonik biznis forumu izneo predstavnik Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lot, da je 30 odsto ućenika od 15 godina funkcionalno nepismeno, a da gotovo 1,8 miliona ljudi u ovoj zemlji nije završilo srednju školu.

DEMOGRAFIJA I RADNA SNAGA

A svako to napuštanje škole državu po pojedincu košta između 40.000 i 70.000 evra. Loša demografska slika teško će se popraviti, ali ono na čemu treba raditi, smatraju sagovomici Danasa, jeste popravljanje, pre svega, ekonomskih ćinilaca i ulaganje u obrazovanje mladih koji ostaju, a koji su nedovoljno kvalifikovani.

Jovan Protić, iz Međunarodne organizacije rada, kaže da su demografski podaci negativni, da iseljenje mladih ljudi, takođe, vrlo nepovoljno utiće i da će uticati na to kako će tržište rada u Srbiji izgledati. – Za sad još imamo radne snage u Srbiji i to samo zbog toga što se privreda slabo razvija. Kada počne da se razvija više, onda ćemo imati problem sa radnom snagom i verovatno ćemo morati, kao što to sada rade države u regionu, da uvozimo radnu snagu – kaže Protić za Danas.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay