Zbog manjka radne snage uvode neradni dan

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mnogi ugostitelji u Hrvatskoj sve se više suočavaju s ozbiljnim problemom – pronalaskom radne snage. Velika je potražnja na tržištu za konobarima i kuharima, posebno kad krene letna sezona.

Nedavno se tako pojavila i priča iz Splita gdje je jedan ugostitelj uoči sezone zatvorio svoj restoran jer nije mogao pronaći radnike.

Kako piše portal Bjelovar.live sličan scenario mogao bi se dogoditi i u Bjelovaru gde su na udaru brojni kafići pa se vlasnici pripremaju i na neobičnu situaciju – da uvedu neradni dan.

Samo na korzu u ovom trenutku nedostaje dvadesetak konobara i svi vlasnici kafića se muče kako da zatvore smene. Jednostavno nema radnika pa se počelo razmišljati o tome da se dan u nedelji koji je najlošiji po prometu uopšte ne radi.

Nema drugog rešenja jer je ovako nemoguće osigurati svakome slobodan dan, priča za Bjelovar.live PR u grupi Coner Igor Prka, dodajući da je situacija s kuvarima još teža.

Tu je još više poteškoća jer morate zaposliti nekog ko je školovan. A svi koji znaju raditi odlaze u inostranstvo ili u velike turističke firme.

Kaže i kako nije problem u platama. One su u Bjelovaru u visini pet hiljada kuna plus dodaci, tako da to ne može biti razlog izbegavanja posla. A kuvari imaju i viša primanja, zaključuje Prka.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay