• English
X

Poslovne vesti

ZELENO SVETLO: Mask gradi voz budućnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube printscreen

Milijarder Elon Mask objavio je da je primio “verbalno odobrenje vlade” za izgradnju podzemnog transportnog sistema Hajperlup (hyperloop), između Njujorka i Vašingtona, iako nije naveo ko mu je to tačno odobrio i kako bi se jedan takav projekat realizovao, prenosi Rojters.

Vizionar i inovator Mask, osnivač i vlasnik kompanija Tesla i SpaceX, zagovara razvoj futurističkih, magnetnih levitirajućih “hyperloop vozova” koji bi se kretali vakumskim tunelima i bili bi, kako tvrdi, efikasniji i brži od sadašnjih TGV.

Mask je izračunao da bi putovanje od oko 350 kilometara od Njujorka do Vašingtona trajalo svega 29 minuta. Kako bi ostvario svoju ideju o mreži transportnih tunela, Mask je nedavno osnovao firmu The Boring Company.

Prema njegovoj zamisli, putovanje u vakumskim cevima na magnetnim jastucima, čime bi se izbeglo usporavanje zbog otpora vazduha ili trenja, bilo bi brže i jeftinije te je već niz startap-ova počelo raditi na razvoju tehnologije, ne obazirući se na troškove i praktičnost realizacije.

Povezane vesti

Za opsežnije infrastrukturne projekte obično se traže vrlo složena odobrenja na raznim nivoima vlade i obično koštaju milijarde dolara.

Direktor Ekonomskog saveta Bele kuće Geri Con je u aprilu pohvalio Maskovu ideju o izgradnji transportnih tunela na gusto naseljenoj istočnoj obali SAD i području Los Anđelesa.

Izvor: SEEbiz

Foto: YouTube printscreen