X
  • English
X

Poslovne vesti

Zovu na bojkot zbog srpskih kompanija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Klub proizvođača Kosova zatražio je od kompanija sa Kosova da bojkotuju učešće na ovogodišnjem međunarodnom sajmu Priština 2018. zbog učešča 70 kompanija iz Srbije.

„Klub izražava nezadovoljstvo zbog toga što se pare kosovskih poreskih obveznika koriste za promovisanje srpskih kompanija na Kosovu, odnosno Sajmu Priština 2018. koji organizuje Privredna komora Kosova“, navedeno je u saopštenju.

Dodaju da posle 19 godina od okončanja rata, nijedna kompanija sa Kosova nije pozvana da učestvuje na nekom sajmu u Srbiji, dok je na ovogodišnjem sajmu od 174 kompanija 70 iz Srbije.

Povezane vesti


U saopštenju se ukazuje na navodne brojne barijere koja Srbija postavlja kosovskim proizvodima, neostvarivanje sporazuma o energetici, odnosno blokada koju Srbija postavlja Kosovu u vezi sa interkonekcijom.

Na poziv na bojkot Kluba proizvođača, reagovala je Privredna komora Kosova (PKK), koja je ocenila da je reč o „napadu bez presedana i lažnim patriotama“.

PKK je ocenila kao dezinformaciju da se sajam organizuje sredstvima kosovskih poreznika i da kosovski porizvođači nisu imali poziv za učešće na sajmu. Dodaju da je poziv za učešće na sajmu dobilo 16 hiljada kosovskih preduzetnika, članova PKK.

Privredna komora Kosova je navela i da većina članova Kluba proizvođača ima srpske putne isprave.

Privredna komora Kosova je ocenila neprihvatljivim učešće samo jedne kompanije iz Albanije na sajmu, na šta je reagovao ambasador Albanije na Kosovu Ćemajlj Minđozi ocenom da PKK nije izvršila potrebnu organizaciju i nije upoznala preduzetnike iz Albanije o održavanju sajma.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay