Zvanična odluka Evropskog suda od koje Uber može da dobije jaku migrenu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropski sud pravde presudio je da američka kompanija Uber treba da podleže istim pravilima kao taksi kompanije, a ta odluka mogla bi da promeni njen način funkcionisanja širom Evrope.

Najviši sud Evropske unije doneo je presudu na osnovu žalbe udruženja taksista Barselone koji su želeli da spreče rad Ubera u tom gradu, navodeći da njegovi vozači treba da imaju odobrenja i licence za taj posao, navodi AP, a prenosi Beta.

Uber omogućava pristupačnu cenu vožnje, a vozači i putnici se povezuju putem aplikacije za mobilne telefone i dogovaraju vožnju. Putnike voze neprofesionalni vozači bez licence koji koriste sopstvena vozila.

U presudi se navodi da “Uberova delatnost povezivanja pojedinaca s neprofesionalnim vozačima spada u usluge u oblasti saobraćaja” i da članice EU “stoga mogu da propišu uslove za pružanje tih usluga”, navodi Blumberg.

Presuda je obavezujuća i na nju nije moguće uložiti žalbu.

Uber, čije je sedište u San Francisku, smatra da se razlikuje od taksi usluga i da treba da podleže regulaciji kao tehnološki uslužni servis, a ne kao kompanija za prevoz, pošto se njegov rad bazira na tehnološkoj platformi.

Odluka Evropskog suda pravde da uslužni servisi kao što je Uber moraju da budu označeni kao “usluge u oblasti saobraćaja” verovatno će uticati na takve tipove usluga u EU.

To je prva presuda suda EU o tome kako aplikacije kao što je Uber treba da budu kvalifikovane.

Na osnovu sudskih procesa pokrenutih protiv Ubera, ta kompanija je do sada bila primorana da u više velikih evropskih zemalja obustavi rad takozvanog “Uberpopa” i pređe na “UberIks”, gde se od vozača zahteva da imaju licencu za taj posao.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay