• English
X

Poslovni saveti

3 stvari u kojima su PREDUZETNICI veoma loši i zašto to moraju da PROMENE što pre

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Preduzetništvo je veoma specifično, a ljudi koji u njega uđu ponekad zaborave na sve drugo, uključujući sebe, i u potpunosti se posvete poslu. Postoji nekoliko stvari u kojima su preduzetnici veoma loši, na svoju štetu, zato je važno da što pre promene taj način razmišljanja kako bi bili zadovoljni i još uspešniji, piše Addicted2Success.

Da priznaju da su već uspešni

Zanimljiva stvar kod preduzetništva jeste što se ono nikada ne završava. Uvek postoji više, bolje i veće razvijanje posla. Uvek postoji novi proizvod, novi enterijer, veća reklama i tako dalje. Tržišna utakmica je surova i samostalni poslodavci se u njoj često izgube zaboravljajući koliko vrede i koliko su već postigli. U ljudskoj prirodi je da se čovek uvek poredi sa drugima i da uvek misli da nije dovoljno dobar. Naravno da ove osobe nisu ovako nastrojene ne bi s ni upuštale u preduzetništvo ali potrebno je ostati realan. Važno je napraviti korak unazad, pogledati širu sliku i shvatiti da ono gde ste sada je već veoma dobro.

„Što više pokazujete zahvalnost i slavite život više ćete imati da u životu slavite“, kaže Opra Vinfri.

Da nagrade sebe

Čovek je navikao na sistem nagrade. Mnogo ućenja – dobre ocene, mukotrpan trening – sportski rezultati i dobar izgled, dobro obavljen posao – dobra plata, bonus i unapređenje… A šta se dešava kada postanete preduzetnik? Čovek zna biti veoma strog prema sebi, a preduzetnici su skloni da rade bez prestanka i da jedino čime počaste sebe bude nova lista obaveza za mesec dana unapred.

Kako biste shvatili koliko postižete napravite listu onoga što ste ostvarili u toj nedelji i pogledajte je na kraju svake nedelje. Pored toga pričajte sa drugima i recite im šta ste sve uspeli u proteklom periodu. Budite svesni vašeg truda i zalaganja i nagradite se kako dolikuje, napunite baterije za nove radne pobede.

Da pitaju za pomoć

Preduzetnici ne vole da pokažu ni najmanju trunku slabosti, nesigurnosti ili ranjivosti naročito kada smatraju da to može ugroziti njihov kredibilitet. Ali važno je podsetiti da i najbolji svetski sportisti imaju svoje trenere kao što i najbolji direktori trebada imaju mentore. Što pre otvoreno priznate svoje slabosti pre ćete pronaći ljude koji vam mogu pomoći da ih pretvorite u snage. Ne možete sve sami i prirodno je da zatražite pomoć stručnjaka za oblasti koje niste usavršavali.

Povezane vesti

Ovo je Svetski preduzetnik godine!

Kanađanin Murad Al-Katib, predsednik kompanije AGT Food and Ingredients Inc., proglašen je ovogodišnjim svetskim EY Preduzetnikom godine. Al-Katib je titulu osvojio u

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.