Ako je različitost ključ za uspeh, zašto joj se i dalje opiremo?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Potvrđeno je da različiti timovi donose bolje rezultate od homogenih grupa. Iako su različitost i inkluzija nešto što donosi mnoge benefite kompanijama i imaju razne prednosti, ljudi i organizacije i dalje odolevaju takvom načinu formiranja radnih grupa.

Forbes navodi neke načine kako uvesti različitost u kompanije:

  1. Ne primoravajte ljude da prihvate različitost. Mnogi ne shvataju u potpunosti zašto je raznolikost u važna. Oni ne vide da su raznolikost i inkluzija važne ako želite da unesete inovacije i pozitivno utičete na okolinu. Ali ne možete nikoga naterati da prihvati različitost, stvar je u razumevanju motivacije i šta može da natera ljude da promene svoje ponašanje. To se ne radi određenim taktikama.
  2. Stalno se edukujte. Obrazovanje je veoma važno. Kompanije treba da budu proaktivne. To se jedino može desiti kroz stalnu edukaciju, koja mora biti kontinuirana i preneta na sve članove tima.
  3. Podelite vlasništvo. Za uvođenje različitosti i inkluzije u organizaciju je neophodan kolektivni napor, potrebno je da se čuje što više mišljenja i ideja.
  4. Držite se svojih vrednosti. Deluje kao da druge organizacije nemaju nameru da uključe različitost u svoje organizacije, ili to ostavljaju za „neki drugi put“, ali vrlo brzo se desi da im to kasnije postane potreba da bi se uhvatili u koštac sa promenama a ne njihova namera.
  5. Shvatite da je potrebno određeno vreme. Ništa se ne menja „preko noći“. Svakoj investiciji je potrebno određeno vreme kako bi počela da se isplaćuje, tako i uvođenju različitosti u kompaniju.

Potvrđeno je da različiti timovi donose bolje rezultate od homogenih grupa. Razlike podstiču kreativni proces koji dovodi do inovacija. Samo treba vremena da se shvati i prihvati.

Izvor: Forbes

Foto: Pixabay