Boža Maljković za BIZLIfe: Kod nas se svako zove biznismenom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Predsednik Olimpiskog komiteta Srbije Božidar Maljković u razgovoru za BIZLife dao je svoju definiciju i značenje reči bizni. Sve staje u samo jednu reč – proizvodnja.

Prva asocijacija na reč biznis?

Proizvodnja. To je ono čega nema u Srbiji. Bizis znači proizvoditi nešto, a ne biznis „na olovku“. Ruku na srce ima u Srbiji i ljudi koji proizvode, ali kod nas se svako zove biznismenom.

Kada biste se bavili biznisom, šta biste proizvodili?

Ja sam proizvodio ceo život košarkše, i to je proizvodnja. Kod nas nema prave proizvodnje, kod nas biznismeni preko olovke i drugih ustupaka vode svoj biznis. Dajte mi nekoga ko proizvodi.


 

Savet mladima, onima koji možda tek nameravaju da uspeju i započnu biznis?

Mladima u Srbiji nikada nije nedostajalo dobrih ideja. Ako mogu da rade svuda po svetu, onda ceneći tu srtpsku pamet mogu i ovade u našoj zemlji barem da probaju i da naprve ozbiljne kompanije.

Žene u biznisu?

Vidim da sta na naslovnu stranu vašeg magazina stavili tri žene i to je vrlo pohvalno, pošto su žene zapostavljene. Mi u Olimpijskom komitetu Srbije pokušavamo to da ispravimo.

 

Izvor: BIZLife

Foto: BIZLife

Piše: Bojana Milovanović

Komentari 3

 1. Zlatko Preskakulev

  Uvazavam gospodina Maljkovica i cenim visoko njegov rad i rezultate u kosarci!
  Molim da ostane u tome,jer za svakoga je bolje nego da objasnjava znacenje i sadrziinu,pojmova,termina ili floskula!

  Gopsodine Maljovicu:
  – .prvo ste trebali da navedete da je rec'“BIZINISMEN:“ strana, opskurna i moderna reca za nesto sto je Ekonmija. DEFINISALA , sa pozicije sa koje je ta rec u izvornom engleskom znacenju pre svega IMALADA BUDE I ZNACI DOK U NASOJ UPOTREBI IMA „TEZINU“: I ZATO JE NESPORAZUM,I ZATO VAS NE GDRIM ILI DRZIM LEKSICU,VEC HOCU DA PRENESEM MISLJENJE KOJE BI MOGLO DA DODA I OVO“TAKAV COVEK „BIZNISMEN NIJE I ENCE ZIVETI OVDE NIKAAD:
  MI OVDE IMAMO PRIVREDU SA FAZAMA,RECIMO: PROIZVODNJE,RASPODELE,RAZMEN I POTROSNJE- U DAVNOJ NOMEKLATURI EKONOMIJE!
  !
  RAZVIJENA PRIVREDA NE RAZDVAJA VEC INTEGRISE ,“PROIZVODNJU I USLUGE“ I NE „GOLIM OKOM“ I [PROCENOM „STA JE BOLJE“ VEC SE PLANSKOM POLITIKOM ZEMLJE/AKO JE IMA/ ILI TRZISTEM KOJE RESURSNO I RAZVOJNO INTEGRISE ,KAPITAL,POTREBE U DRUSTVU,A SVE TO SE IZRAZAVA NOVCEM I RASTOM DRUSTVENIM PROIZVODOM!!!
  .
  MOLIM VAS EMOJTE DA ZAMERITE NA PRILOZENOM OBJASNJENJU JER MISLIM DA JE U REDU DA KADA JE „ZICER NEKA ,BUDE ZICER“ A KADA JE „TROJKA“ NEKA DUDE RESENA UTAKMIC!

  S“POSTOVANJEM I SVAKO DOBRO VAMA I SRPSKOM SPORTU1
  !

 2. zacudjeni

  Komentar se odnosi samo na savet mladima. Možda bi i ostali i probali da naprave kompanije, ali neznaju kome da plate „tal“, a u početku i nemaju para.

 3. Јана

  ….“производио кошаркаше“..!!!!
  Нисам знала г.Маљковићу да се људи производе и да су роба!!Додуше, у либералном капитализму, да.Апсолутно сте поентирали!!!
  Е сад, друго је питање, шта су људска бића, која се не производе „као на траци“?
  Можда би на то питање требао да одговори неки социјални психолог…или пак, само психолог…