Da li ste na poslu cenjeni koliko zaslužujete? 10 pokazatelja da niste dovoljno plaćeni

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Probajte da nađete nekog ko će vam reći da ga poslodavac plaća više nego što bi trebalo. Probajte da nađete nekog ko će vam reći da nije dovoljno plaćen za sve ono što zna i što na poslu radi. Nisu vam potrebna istraživanja (mada su u poslednje vreme rađene mnoge studije na temu plata) da bi vam bilo jasno da se mnogi ljudi osećaju da su manje plaćeni nego što zaslužuju. I to je jedan od glavnih razloga zašto zaposleni napuštaju posao.

Ipak, kada možete sa sigurnošću da kažete da nemate platu kakvu zaslužujete? Sajt Business Insider dao je 10 razloga:

Radne pozicije slične vašoj imaju veću platu

Ako vidite da neko ima slična zaduženja kao i vi, isto radno vreme, i postiže slične rezultate, a ima veću platu od vas, onda nema dileme da i vi zaslužujete veću zaradu.

Zarada vaše firme je dobra, a vi to niste osetili u svom budžetu

Nije svaka kompanija transparentna što se tiče zarade, ali sigurno je da menadžeri moraju da govore o tome da li je kompanija na dobrom putu ili ne. Ako su se prihodi firme povećali, onda je to odličan razlog da to i vaš novčanik oseti.

Plata koju ste prihvatili na prvom mestu je bila niska, i nije se mnogo menjala od tad

Kada nemate mnogo iskustva, i dugo tražite posao, prihvatićete maltene bilo kakvu ponudu. Ali, nekoliko godina nakon toga, progres bi morao da se vidi. Ako se promena ne vidi, onda je to siguran znak da ste (verovatno) manje plaćeni nego što zaslužujete.

Zarađujete manje od vaših vršnjaka koji imaju isto obrazovanje i iskustvo kao i vi

Mnoge kompanije imaju takvu politiku da zaposleni ne smeju da govore o visini svojih plata. Ipak, u zavisnosti u kojoj firmi rade i na kojoj poziciji, možete da pretpostavite u kom je rasponu njihova plata.

Vaše odgovornosti su se povećale, ali ne i plata

Ostajete sve duže na poslu, imate više zadataka, često radite od kuće, a to ranije niste morali… To su sve sigurni znaci da imate više zaduženja. Ali, da li je i plata ispratila ovaj dodatni rad?

Svi oko vas dobijaju bonuse, ali ne i vi

Bilo da je to po učinku, ili godišnji dodatak, ili nagrada za nešto – ako svi dobijaju bonuse, ali ne i vi, trebalo bi ozbijno da se zabrinete, i saznate zašto ih i vi ne dobijate, posebno ako ste sigurni da zaslužujete.

Vaš način razmišljanja je – „Srećan/na sam što sam zaposlen/a“

Ako ste srećni samo zbog toga što imate posao, poslodavcu je to znak da ne mora mnogo da brine o visini vaše plate.

Imate osećaj da nešto nije u redu

Stručnjaci kažu da ako imate potrebu da idete na duže pauze tokom radnog vremena, povremeno „ukradete“ nešto od kancelarijskog materijala ili iskoristite neke prednosti koje imate na poslu, jer osećate da vam to poslodavac „duguje“, čak i na nesvesnom nivou, to bi mogao da bude znak da se osećate nedovoljno plaćenim.

Nikada niste pregovarali oko plate

Na svakih 6 meseci ili godinu dana, trebalo bi da sednete sa šefom i popričate koliko je zadovoljan vašim učinkom, koliko su se vaše obaveze i odgovornosti uvećale, i shodno tome popričate o vašoj plati. Ako nikada to niste uradili, onda je sada pravo vreme za to.

Šef izbegava da priča o vašem napredovanju

Ako je nemoguće da sa svojim šefom pričate o dugoročnom napredovanju ili o vašim rezultatima, onda je to znak da ne želi ni da priča o povećanju plate. Ne dozvolite da to „ode pod tepih“.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.