Direktorka Fejsbuka: “Najbolji poslovni savet koji sam dobila – u 10 reči”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Najbolje od svega – ove reči mogu se primeniti na bilo koju situaciju.

Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg) ima veoma impresivnu radnu biografiju. Svetska banka, „McKinsey & Company“, „U.S. Treasury Department“, Gugl i na kraju Fejsbuk. Pored toga, ima i svoju fondaciju i radi na tome da osnaži žene, da ih ohrabri da streme ka liderskim pozicijama. Objavila je i knjigu na tu temu „Lean in“, kod nas je izdao “Samizdat” pod nazivom “Korak napred“.

Jasno je da zna kako da izgradi karijeru – ali to ne znači da je uvek bilo lako. Kada je Sandbergovoj ponuđen posao generalne menadžerke u Guglu, ozbiljno je razmatrala da odbije ponudu.

Erik Šmit (Eric Schmidt) joj je dao fenomenalan savet koji pamti i dan-danas.

„Prestani da budeš idiot. Sve što je bitno jeste napredak.“

Sandberg kaže da je ovo najbolji savet koji je dobila – delom jer je tehnologija industrija napretka, ali i zbog toga što je to prilika i za njen lični napredak: nove veštine, nove veze, nove perspektive…

Kako možete da primenite ovaj savet?

Recimo da započinjete svoj biznis. Možda nikada nećete napisati savršen biznis plan. Možda nikada nećete naći savršene partnere. Ili savršeno tržište. Ili savršenu lokaciju.

Ali možete da nađete savršeno vreme da započnete – jer je to vreme sada.

Time što birate da započnete, birate da napredujete. Birate da napredujete iskusniji, veštiji, i povezaniji.

Time što birate da napredujete, vremenom ćete imati sve potrebne veštine, znanje i veze koje su vam potrebne. Uspeh nikada nije zagarantovan, ali kada ne birate da napredujete, samim tim birate neuspeh.

Kada god imate izbor, birajte da napredujete.

Tako nećete nikada zažaliti.

Izvor: BIZLife/Inc.com

Foto: Beta

Piše: N.V.