Imate više posla nego što možete da obavite? Evo 5 saveta koji mogu da pomognu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Imate više posla nego što stižete da obavite. Postavili ste prioritete. Napravili plan. Delegirali deo posla. Pokušali da se fokusirate. Kako da onda budete efikasniji i da poslovni zadatak obavite dobro za manje vremena? 5 načina da budete efikasniji, prenosi Nedeljnik.

1. Razjasnite šta se tačno očekuje od vas: Možda ne morate da odmah predate gotov projekat, već bi bio dovoljan plan ili početna skica. Pitajte šta se tačno u određenom trenutku traži od vas.

2. Koristite već postojeći materijal: Kad god možete — copy, paste, edit. Izborite se sa potrebom da sve radite skroz iz početka. Najbolji govornici stalno iznova pričaju iste stvari, jer vežbom se stiže do savršenstva.

3. Napravite obrasce: Za rutinske stvari napravite obrazac. On može biti vrlo koristan za nedeljne izveštaje, prezentacije ili raspored sastanaka.

4. Razgovarajte: Kada vam šef ili menadžer daju zadatak da istražite određenu temu, umesto da napravite formalnu prezentaciju, pokušajte da zapišete beleške i razgovarate sa njim o podacima koje ste prikupili. Verbalno deljenje moglo bi da vam uštedi vreme, a to je ujedno i efikasniji način da iskomunicirate apstraktne koncepte.

5. Vremenski ograničite posao: Unapred odredite koliko ćete vremena potrošiti na određeni zadatak i zatim se držite toga. Na primer, ukoliko imate naviku da preopširno istražujete o temi, ograničite se na sat vremena ili dva. Ovaj način rada, poznat kao time-boxing, ne garantuje vam da ćete u datom roku završiti posao, ali pomaže da se fokusirate.

Izvor: Nedeljnik

Foto: Pixabay