• English
X

Poslovni saveti, Posao

Kako da odgovorite na ovu „začkoljicu“ potencijalnog poslodavca: “Zašto želite da promenite posao?”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Kada imate posao, ali i te kako niste zadovoljni i pod hitno želite da promenite radno mesto, na razgovoru za posao će vas, skoro pa sigurno, pitati zašto želite da promenite posao. Na ovo pitanje bi trebalo da imate pripremljen „diplomatski“ odgovor, jer je lako da se spetljate, i započnete tiradu po svom poslodavcu, što ne izgleda i ne zvuči ni malo lepo. U tim trenucima teško je ostati pozitivan, a to je vrlo bitno za razgovor za posao.

Naravno, postoji nešto (ili više stvari) što vam na trenutnom poslu uopšte ne odgovara, nešto što vam se ne dopada, inače ne biste tražili novi posao. Ali, ako biste bili potpuno otvoreno i iskreni, rekli biste da vam je šef tiranin ili da je posao dosadan, a kolege zabušanti. U tom slučaju, potencijalno poslodavac mogao bi da se zapita da možda vi niste problem, ili da ste suviše razmaženi i nezahvalni, i da li će isto tako biti i na sledećem poslu.

Prema veteranki u ljudskim resursima Toni Tompson, postoji mnogo načina da iskreno odgovorite na ovo pitanje a da u isto vreme ne budete suviše mračni. Tompsonovana je na čelu HR-a na sajtu za zapošljavanje „The Muse“ i za Business Insider je dala primer uspešnog odgovora na ovo pitanje:

„Recimo da imate sjajne sposobnosti i veštine koje ne možete da iskoristite na trenutnom poslu, jer je za to zadužen neko drugi, ili vam kompanija ne daje dovoljno prostora i prilika da se razvijate i pokažete šta sve možete… Ovo je savršeno valjan razlog zašto tražite mogućnosti u nekoj drugoj kompaniji.“

Te sjajne sposobnosti možete da konkretizujete u zavisnosti od toga u čemu ste dobri i od oblasti u kojima želite da napredujete.

Ovo je odličan razlog jer na taj način izbegavate pominjanje svih mračnih strana vašeg (trenutnog ili bivšeg) posla ili kolega, što kod potencijalnog poslodavca ostavlja loš utisak o vama, a ne o pominjanoj kompaniji.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.