Kako da tražite povišicu: Strategija koja uvek radi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Želite da pitate šefa za povišicu? Definitivno bi trebalo – ali samo ako imate pripremljen pravi pristup da tražite veću platu.

Sajt Inc piše o tome šta bi za početak trebalo da izbegavate. Dakle,

NE BI TREBALO DA

1. …Pričate o tome koje su vaše potrebe. To je naravno važno, i ljudski je. Vaše potrebe se menjaju odnosno povećavaju ako imate decu, račune, kredite… Ali, kod nekih šefova ovo bi trebalo da preskočite.

2. … Pričate o tome kako radite u odnosu na svoje kolege. To jeste bitno. Ali ako upoređujete sebe sa drugima kada tražite veću platu, to nikada nema efekta. Ne samo da to može da otvori neka druga pitanja, već šef sigurno neće pričati sa vama o plati i radu drugih zaposlenih.

Ono što je bitno jeste vi, šta vi radite, šta ste postigli, koje vrednosti ste doneli u kompaniju. I kada se radi o povišici, glavna tema ćete biti vi.

TREBALO BI DA

1. … Postanete, bez ikakvih nedoumica, najbolji radnik u svom sektoru. Trudite se ne samo da budete dobri, već odlični. Budite toliko sjajni da svi znaju da se ističete.

2. … Budete osoba koja dolazi rano i odmah prione na posao. Nemojte mnogo da odugovlačite. Budite primer drugima kako treba raditi.

3. … Osoba koja rešava probleme, a ne upire prstom u druge. Mnogi ukazuju na probleme, ali retko ko zaista ulaže napor da ih reši.

4. … Budete poslednja osoba koja zna najnovije tračeve. Nema potrebe da pišemo o svim lošim posledicama ogovaranja, i zašto ne treba da budete deo toga.

5. … Budete osoba koja je zadužena za važne rezultate. Ono što najčešće podstiče sjajne rezultate jeste kvalitet, servis ili niske cene. Budite deo tih važnih promena.

6. … Preuzmete sledeći posao. Većina ljudi čeka povišicu pre nego što uopšte razmotri da radi više. Pametan pristup jeste da radite više i da tako zaradite više novca.

Ako uradite sve što je do vas, onda će razgovor o većoj plati biti lak, neće biti natezanja niti igre i lažnih obećanja. Sve će doći na svoje mesto, vaš šef će znati da ste sjajan radnik i pre nego što kročite u njegovu kancelariju.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.