Kako da vašem vokabularu date pozitivno pojačanje u 2017. godini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

“For last year’s words belong to last year’s language. And next year’s words await another voice. And to make an end is to make a beginning.”

T.S. Eliot

Stigao je januar, a sa njim i doza optimizma da će doći do željenih promena i nekog lepšeg života! Nekako nas početak godine uvek inspiriše i daje nam snagu da usmerimo svoj fokus ka svetlijoj budućnosti. Uz kalendarski presek lakše je odbaciti sav teret, zaboraviti neostvarene ciljeve i konačno ih ostaviti u prošlosti!

Svež početak i prilika da promenimo sve što želimo su tu. Koliko god vam se pojedine situacije trenutno činile teškim, sve je moguće iz jednog prostog razloga – sve zavisi od vas. I kako kaže Tomas Eliot na početku, sledeća godina zahteva novu retoriku…

Pozitivan jezik može bukvalno da promeni stanje uma

Da, istina je da reči sa pozitivnom konotacijom mogu da ojačaju režnjeve u prednjem delu mozga i unaprede kognitivne funkcije. Slušanje i korišćenje pozitivnog jezika, drugačije rečeno, može da učini da se osećate bolje – fizički, mentalno i emotivno. A kreiranje dobrog osećaja i pozitivan stav su ključ svake promene!

Ove svakodnevne fraze mogu lako da se transformišu i da daju vašem vokabularu pozitivno pojačanje:

  1. Što da ne → Zvuči dobro
  2. Nema problema → Definitivno!
  3. Ne žalim se → Sve je u redu

Ljudski mozak je sklon da pri upotrebi negativnih reči (ne/nema/problem/žalim), pronađe sve razloge da nešto ne uradi, da negoduje, uočava probleme. Zbog toga je bitno da vodite računa i formulišete fraze koristeći pozitivne reči.

  1. Umoran/na sam → Moram da se odmorim

Transformisanje fraze tako da u sebi uključuje rešenje ostavlja mnogo bolji utisak kako na onog ko je izgovara, tako i na slušaoca.

  1. Zaboravio/la sam → Staviću podsetnik

Fokusiranje na ono što u trenutnoj situaciji može da se popravi i poboljša pomoći će ljudima oko vas da očekuju pozitivan rezultat u budućnosti.

  1. Nažalost, nije moguće da završim projekat na vreme… nastao je problem jer drugi kasne sa predajom svojih zadataka → Mogu li svi da predaju svoj zadatak do petka kako bismo kompletirali projekat i završili ga na vreme?

Izbegavajte reči kao što su „nažalost“, „nemoguće“, „problem“. Upalite sebi lampicu kada ih primetite i iskoristite priliku da radite na svom pozitivnom jeziku u poslovnom okruženju.

  1. Konstruktivna kritika → Feedback

Vodite računa i o frazama koje koristite kada dajete povratne infomacije o nečijem radu jer to takođe ima velikog uticaja na način na koji će ih primalac doživeti.

  1. Nemoj tako… → Meni se sviđa kad..

Govoriti drugima šta biste voleli da urade, a ne šta ne želite da rade, pomera fokus na željenu akciju i povećava šanse za pozitivan rezultat.

  1. Nedostajao/la si mi! → Kako je super što te vidim!

Nečije odsustvo je uvek teško, ali ponovni susret je prilika za radovanje i uživanje u sadašnjem momentu, a ne evociranje negativnih emocija iz prošlosti.

Za kraj, želim da vam poručim da je svaki dan novi početak, i da je svaki dan prilika da nešto poboljšate, a to je složićete se, najbolje od svega!

Srećni praznici!

Započnite promenu sada!

Postignite uspeh sada! Kontaktirajte Synergy Talents za više informacija

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay