KLJUČ USPEHA? Najveći savetuju: Izbegnite ovog “UBICU PRODUKTIVNOSTI”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Sastanci su uobičajeni događaj na svakom radnom mestu, na veliku žalost Marka Kjubana i Ilona Maska, koji su njihovi veliki protivnici.

Kjuban posebno smatra da su sastanci potpuno gubljenje vremena. „Na sastanak ću jedino doći ako mi pišete ček“, izjavio je Kjuban još 2014. godine.

Ni jedan ni drugi ne greše s obzirom na to da su istraživanja pokazala da su sastanci „ubice“ produktivnosti. Naravno da sastanci imaju i neke dobre strane, poput mogućnosti za saradnju i komunikaciju licem u lice, ali i veoma utiču na rad.

Istraživači sa Harvard biznis škole i Univerziteta u Bostonu anketirali su 182 senior menadžera u raznim industrijama i rezultati su pokazali da je 65 odsto menadžera reklo da ih sastanci sprečavaju da završe svoje redovne obaveze, 71 odsto smatra da su sastanci neproduktivni i neefikasni, a 62 odsto je izjavilo da se sastancima gube prilike da se članovi tima zbliže.

„Zahtev da zaposleni prisustvuju neefikasnim sastancima je možda razlog zašto je za završetak ključnih poslovnih zadataka potrebno više vremena“, kaže stručnjak za organizaciju Majkl Maniš.

U svojoj knjizi “Vreme, talenat, energija: prevazići organizacioni preokret i osloboditi produktivnu snagu vašeg tima”, Maniš piše da zaposleni na svim nivoima neprestano prigovaraju da nisu u stanju da završe posao, što je delom i zbog „beskrajnih“ sastanaka.

On ukazuje na studije savetodavne istraživačke kompanije CEB, koja je otkrila da je na zapošljavanje novih radnika u 2015. godini potrošeno 63 dana, što je osetno povećanje u odnosu na 42 dana koliko je bilo potrebno samo pet godina ranije.

Vreme potrebno za završavanje jednog projekta IT kompanije povećalo se sa devet meseci u 2010. na 10 meseci u 2015. godini.

Čak i sa ovakvim statistikama, sastanci su i dalje „neophodno zlo“ na svakom radnom mestu. Ali pre nego što rezervišete sobu za sastanke, preuzmite neke smernice od ovih milijardera kako biste bili sigurni da ne gubite dragoceno vreme.

Džef Bezos

Osnivač i izvršni direktor Amazona izbegava rane jutarnje sastanke i samo šest sati godišnje izdvaja na sastanke sa investitorima. On takođe odbija da prisustvuje sastanku ako dve pice ne mogu da nahrane sve prisutne.

Na sastancima svi prisutni prvih pola sata samo čitaju plan sastanka, kako bi se uputili i kako bi se sastanak što pre i završio.

Mark Kjuban

Američki milijarder i vlasnik Dalas Malveriksa više voli komunikaciju preko mejla od sastanaka ili čak i telefonskih poziva.

Čak ni hitne stvari ne mogu da ubede Kjubana da sazove sastanak. “Ako postoji problem i moramo da ga rešimo, obaviću poziv”, rekao je on i istakao da su sastanci „ubica produktivnosti“.

Ilon Mask

Mask navodno voli da kaže da su sastanci ono što se događa kada ljudi ne rade. Ipak, on je otvoren za kratka okupljanja sve dok su visoko produktivna i plodna za sve uključene. U suprotnom, Mask preporučuje beg.

“Izađite sa sastanka ili prekinite poziv čim je očigledno da nema nikakvu vrednost. Nije nepristojno odlaziti, nepristojno je da neko ostane i gubi vreme”, rekao je Mask zaposlenima u Tesli.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen