Koje je najbolje DOBA u godini za pronalazak NOVOG POSLA?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ako je pronalazak posla posla bio deo vašeg plana u 2019. godini, u nastavku vam prenosimo savete stručnjaka  kako vam dobar ‘tajming’ za prijavu za posao može dati određenu prednost.

Prvo tromesečje kalendarske godine, pa čak i početak drugog tromesečja, obično je odlično vreme za traženje posla. Na početku nove kalendarske godine kompanije često traže nove radnike, piše Poslovni puls.

Međutim, morate imati na umu da prvo tromesečje pada u različito vreme za različite kompanije. Ako firma radi u fiskalnoj godini koja nije usklađena s kalendarskom godinom, njihovo zapošljavanje može se povećati ubrzo nakon početka ‘njihove’ nove godine. Na primer, u Eplu to tromesečje kreće u septembru. Dakle, ako ciljate tačno određenu kompaniju, neka vam njihova fiskalna godina bude deo potrebnih informacija.

Različite industrije imaju razdoblja u kojima se postiže najviša stopa zapošljavanja, prema rečima Julije Polak, ekonomiste rada ZipRecruiter, platforme za traženje posla sa sedištem u Santa Monici u Kaliforniji. Podaci ZipRecruitera pokazuju u kojem razdoblju je najviši novo zapošljavanja u zavisnosti  od industrije.

April: građevina

Maj/Jun: umetnost

Jun: usluge proizvodnje, finansija i osiguranja, nekretnina i usluge lične nege

Avgust: obrazovanje

Oktobar: maloprodaja

Novembar: prevoz i skladištenje

„U ovim razdobljima zapošljavanja prethodi skok u broju objavljenih poslova, što je obično mesec dana ranije“, rekla je Polak.

Ona ističe i da je decembar možda najgori mesec za traženje posla jer je za većinu kompanija to kraj fiskalne godine i vreme praznične groznice koja može da utiče na produktivnost.

„Međutim, to možda i nije toliko loše vreme jer se brojne kompanije već tad pripremaju za nova zaposlenja koja će započeti u januaru što zapravo i nije loša ideja“, tvrdi Polak.

Izvor: Poslovni puls

Foto: Pixabay