Koridor 10 je GOTOV – puštena i POSLEDNJA deonica (FOTO/VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

I poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 svečano je puštena u saobraćaj, čime je zaokružen kompletan putni panevropski saobraćajni koridor kroz Srbiju.

Puštanjem deonice od Proseka do Crvene Reke ukupne dužine 22,5 kilometara završena je izgradnja čitavog istočnog kraka od Dimitrovgrada do Niša, dužine 87 kilometara.

Svečanom otvaranju deonice prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, premijer Bugarske Bojko Borisov, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, bugarski i srpski ministri, kao i putari i brojni građani iz okolnih sredina.

Ova deonica istočnog kraka smatra se i najtežom jer je njome zaobiđena Sićevačka klisura. Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka procenjuje se na oko 476 miliona evra, uključujući i dodatno izvedene radove kao posledica izmene projekata.

Prema rečima predsednika Srbije, autoputeve gradimo da bi ljudi mogli, ne samo da odlaze, nego i da dolaze i vraćaju se u Srbiju. “Deco ovo je vaša zemlja, vratite se da je načinimo boljom”, poručio je Vučić.

“Danas povezujemo istočnu i zapadnu Evropu, neka nam je sa srećom”, poručio je Borisov, dok je Vučić naglasio da nam Bugarska nikad nije bila bliža, te da ostaje da komšije samo završe poslednjih 12 kilometara do Sofije i onda do Istanbula neće biti nijednog metra a da nije autoput.

Veza centralne Evrope sa Bliskim Istokom

Istočni krak Koridora 10 povezuje Srbiju sa Bugarskom, ali je važna i kao tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske ka Bliskom Istoku.

Ovaj autoput povezuje dva okruga, Nišavski i Pirotski, sa oko 450.000 ljudi, velike privredne centre u ovom delu Srbije, Niš i Pirot, obezbeđuje lakšu vezu istočne Srbije sa najbližim aerodromom “”Konstantin Veliki”” u Nišu, kao i bolju vezu sa turističkim destinacijama u ovom delu Srbije, kao što je Stara planina.

Autoput je, pored povezivanja Srbije sa zemljama EU, važan i zbog veće bezbednosti u odnosu na magistralne puteve, kao i zbog očuvanja nacionalnog parka Sićevačka klisura.

Cena putarine za deonicu Beograd-Dimitrovgrad iznosiće 1.290 dinara za prvu kategoriju vozila.

Sledi analiza grešaka

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ranije je najavila i kompletno ispitivanje šta se sve dešavalo na izgradnji ovog puta u poslednjih 20 godina.

U narednom periodu, zajedno sa međunarodnim finansijskim organizacijama, biće urađena ozbiljna ekonomsko-finansijska analiza o izgradnji Кoridora 10 kako se neke greške ne bi ponovile u izgradnji planiranih pet novih autoputeva, rekla je ministarka.

Izgradnju autoputa je obeležilo konstantno probijanje rokova, asfalt koji je popucao i pre otvaranja i brojni problemi sa izvođačima.

Izvor: BIZLife, Agencije

Foto: screenshot

Komentari 2

  1. Mihailo

    Gospodo 1290 dinara za putarinu od Beograda do Dimitrovgrada? Za isti taj novac mozete u Ceskoj republici, Madjarskoj ili Slovackoj koristiti neograniceno autoputeve u svim pravcima u trajanju od 7 do 10 dana. Vinjete gospodo, vinjete. Inace ce nas narod i dalje nastaviti da magistralnim putevima napusta nasu lepu Srbiju. Vinjete su prekopotrebne, posebno imajuci u vidu konstantno sirenje mreze autoputeva u Srbiji.

  2. Pingback: Koridor 10 je gotov – puštena i poslednja deonica (foto/video) - Vugla