Kratka uputstva za one koji bi da se bave seoskim turizmom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Odmor daleko od gradske ili gužve u poznatim turističkim mestima, ali i zdrava hrana i okolina, te povoljne cene, razlozi su koji privlače posetioce seoskom turizmu. To je dobra šansa za zaradu za sve one koji imaju kuću na selu, ali ulaganja nisu mala, piše Blic.

Ovakvu vrstu turizma nije lako razraditi pa iskusniji preduzetnici savetuju početnike da uz ovaj posao uvek rade i nešto sa strane. Početna ulaganja kreću se oko 10.000 evra, ukoliko neko ima staru kuću kojoj je potrebno renoviranje i prilagođavanje prijemu gostiju.

Zarada zavisi umnogome od toga koliko brzo će posao biti “razrađen”, ali i od veštine domaćina da gostima ponudi ne samo smeštaj već i druge proizvode na kojima može da zaradi. Daje zarada solidna, govori i podatak da se već oko 1.000 domaćinstava u Srbiji bavi ovim vidom turizma.

Neki imaju i po više desetina kreveta, a kod mnogih je godišnji broj posetilaca veći od 1.500. Za početak, onaj ko želi da se bavi seoskim turizmom mora da registruje poljoprivredno gazdinstvo, te da uradi kategorizaciju objekta za izdavanje. Pre toga moraju da se prikupe izjave o ispunjenosti standarda, minimalnih tehničkih uslova i sanitarno–higijenskih uslova. Bez 10.000 evra ne može da se krene u posao, to je minimum da se adaptira jedna prosečna stara kuća u lepom prirodnom okruženju. Sva ostala prošrenja i nadogradnje dižu cenu gore.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay