• English
X

Poslovni saveti

LIDERSKE lekcije koje nas uči čuvena ’IGRA PRESTOLA’

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen/YouTube

I dok ljubitelji najgledanije serije na svetu ’Igra prestola’ sa nestrpljenjem očekuju sedmu sezonu, čija se premijera odlaže iz meseca u mesec, ljubitelji nedovršenog serijala romana epske fantastike ’Pesma leda i vatre’ od koje je sve nastalo negoduju jer je kontroverzni pisac Džordž Martin ponovo objavio da neće stići da napiše novu knjigu u dogovorenom roku.

Za to vreme jedna od najpoznatijih svetskih priča o porodicama Stark, Lanister, Targerijen i drugim, mnogima je uzor, a poznati sajt Quora nedavno je objavio i koje liderske lekcije možemo naučiti od najpoznatijih likova ovih romana.

Čovek koji je doneo presudu treba svojim mačem da je izvrši. – Edard Stark

Morate biti spremni da stanete iza svojih reči i odluka. Pravi lider se ne pojavljuje samo kada njegov tim uradi nešto dobro, već i snosi posledice ukoliko ne idu u pravom smeru. Ned takođe podseća da oni koji se kriju iza egzekutora polako zaboravljaju šta je smrt. Odnosno, ljudi na visokim pozicijama često pate od sindroma ’Boga’ i zaboravljaju na mogućnost greške. Zato joj mogu biti sve bliži.

Lanisteri uvek plaćaju svoje dugove. – Tirion Lanister

U radnom kolektivu najbrži način da izgubite ugled i poverenje jeste da obećate nešto što ne možete da izvršite. Najbolji način da zadobijete poverenje svog timajeste činjenica da oni mogu uvek da se oslone na vas. Lideri drže svoju reč. Kada kažu da će nešto uraditi, tako i bude.

Onaj ko mora da kaže ’Ja sam kralj’ nije pravi kralj. – Tivin Lanister

Prava moć i snaga dolaze iz dela i uverenja, ne iz reči. Pravi lider nikada neće reći „Ja sam ovde glavni. Ja sam šef“, oni će se ponašati kao autpriteti i zavredeće poštovanja drugih bez obzira na titulu. Uticaj i moć dolaze sa neočekivanih mesta.

Haos nije rupa. Haos su stepenice. – Maloprstić

Naučite da profitirate iz svojih neuspeha. Svaki haos nije strašan već može biti odlično iskustvo. Pravi lideri se ističu tek kada nastane haos jer dok je sve u redu lako je biti vođa. Kako je rekao Maloprstić „Mnogi koji su pokušali da se penju pali su i nikada nisu pokušali ponovo. Pad ih je slomio“. Vođe se ne lome, oni nastavljaju da se penju.

Zima dolazi. – Kuća Stark

Lideri su uvek na oprezu. Svet je nesiguran, a naročito tržište koje je puno turbulencija i kriznih situacija. Najbolji lideri uvek uvode novine, ostaju jaki i planiraju budućnost. Biti pripremljen za neočekivano je odlika velikih vođa. Treba biti unapred spreman za najgore, pogotovo kada svi uživaju.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: printscreen/YouTube

Piše: D.G.