Milijarder otkrio tajnu produktivnosti radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube

Milijarder Ričard Brenson, osnivač tehnološke kompanije Virgin Group, svojim kolegama je otkrio tajnu veće produktivnosti, ali i zadovoljstva radnika, a reč je o fleksibilnim uslovima rada.

Do tog saznanja je, kako piše CNBC, došao kada je i sam tražio radno mesto koje nudi takvo radno vreme, a reč je o mogućnosti radnika da prilagodi svoj raspored rada, između ostalog, radom na daljinu, fleksibilnim radnim vremenom ili smanjenjem radnih sati.

„Našao sam se bez posla i to ne zato što nisam imao potrebna znanja ili iskustvo, već zato što sam hteo dodatan dan u nedelji da provedem sa svojom porodicom budući da mi se rodilo prvo dete“, prisetio se Brenson.

Od tada je postao žestoki zagovornik te opcije zahvaljujući kojoj je mogao da provodi vreme sa svojom decom tokom njihovog odrastanja. Zapravo, na početku karijere taj milijarder je radio sa svog broda. Naravno, reč je o povlastici koju većina nas želi, a kao neki od najčešćih razloga za to navode se ‘veća kontrola nad ravnotežom između posla i slobodnog vremena i prestanak gubljenja vremena na putovanje do i s posla’.

No, kako je kazao Brenson, fleksibilna radna politika jednako je korisna i za kompanije, što pokazuje činjenica da upravo jedne od najvećih, najvrednijih i najuspešnijih svetskih kompanija, kao što su Amazon i Epl, nude takve radne uslove. Uz to, budući da je rad od kuće ono što, prema istraživanjima, većina radnika priželjkuje, sama ponuda takvih uslova kompaniju čini konkurentnijom, smatra on.

„Ako želite da nađete, privučete i zadržite najbolje moguće radnike, potrebno je da uvedete i ponudite fleksibilne radne uslove u svoju strategiju razvoja firme“, savetovao je milijarder. Dodatno, zaposleni koji rade na pola radnog vremena, kao i oni koji rade od kuće veoma su produktivni, a i motivisani, što su potvrdili i neki poslodavci.

„Reorganizacija posla uvođenjem fleksibilnih uslova rada rezultirala je motivisanim i zadovoljnim radnicima koji su strastveni u onome što rade“, objasnio je Piter Hirst, prodekan poslovne škole MIT Sloan School of Management.

Svemu tome treba dodati i povlasticu smanjenih troškova koji su posledica manjeg poslovnog prostora (a time i režija). Zapravo, kako smatra osnivač Virgina, ‘benefiti fleksibilnih radnih uslova su beskonačni’.

Izvor: BIZLife/Jutarnji list/CNBC

Foto: Youtube