Milijarderka Sara Blejkeli kaže da su ove reči za nju zlata vredne

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Nekada su najjednostavnije stvari najmudrije.

Sara Blejkeli (Sara Blakely) osnovala je „Spanx“ kada je imala dvadeset godina. Kompanija je zaradila 4 miliona dolara već prve godine, a druge godine čak 10 miliona dolara. Forb (Forbes) ju je 2012. godine uvrstio na listu najmađih milijarderki koje su bogatstvo stekle same.

Kada su je pitali koji je najbolji savet koji je dobila, nije govorila o uspehu. Govorila je o svom detinjstvu, o tome kako ju je otac, za stolom dok su večerali, pitao uvek isto pitanje:
Šta si pogrešila ove nedelje?

Nije hteo da zna koliko je petica dobila, ili u čemu je bila sjajna. Hteo je da zna u čemu je bila neuspešna. A kada mu je rekla, on bi rekao: „Baci pet!“

Čudna situacija. Neko bi rekao – To je nemoguće! Ipak, u ovoj porodici važila je druga postavka – hteo je da joj pokaže da je voli uprkos svim tim neuspesima. Čak ih i slavi.

Kako Blejkeli kaže, to je mnogo uticalo na nju, kao preduzetnicu. Nije se plašila neuspeha, nije se plašila da li će pogrešiti, i nije se plašila ni kada pogreši. Mnogi zbog straha odustaju od svojih ideja. Sa Sarom nije (bilo) tako.

Podsetimo se i nekih sjajnih saveta o neuspesima:

„Oni koji prave velike greške mogu da dostignu i velike uspehe.“ – Robert F. Kenedi;

„Uspeh je kotrljanje od neuspeha do neuspeha bez gubitka entuzijazma.“ – Vinston Čerčil;

„Nikada nisam pogrešio. Samo sam našao 10.000 načina na koji nešto ne može da radi.“ – Tomas Edison.

Izvor: BIZLife/Inc.com

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.