Moć „umrežavanja“ – žene su uspešnije ako ih podržavaju druge žene

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Novo istraživanje Harvard Biznis Rivju ističe da dok i žene i muškarci imaju razne benefite od umrežavanja i povezivanja sa raznim ljudima, žene takođe treba da imaju “unutrašnje” krugove žena kako bi bile uspešnije.

Naime, kako piše Forbs, žene koje su bliske sa ženama iz kolektiva pre će biti na izvršnim pozicijama, imati veći autoritet i veću platu, dok kod muškaraca nije utvrđena takva veza sa rodnim sastavom kolektiva.

Razlog? Dok se žene trude da “se popnu u liderskim lestvicama” suočavaju se sa kulturnim i sistemskim preprekama koje im otežavaju napredak, kao što je nesvesna pristrasnost. Studija sugeriše da je način da se prevaziđu neke od tih prepreka da se formiraju bliske veze sa drugim ženama, koje mogu da dele iskustvo.

Kako tvrde stručnjaci za ljudske resusrse iz raznih kompanija, žene deluju kao mentori jedne drugima.

Evo nekoliko saveta kako stvoriti takve odnose koji će vam “pomoći” u karijeri:

Izbacite reč “posao” dok se “povezujete” sa nekim

Postoji određena moć u upoznavanju pored generičkog predstavljanja. Kada kreirate vezu zasnovanu na zajedničkim interesima i ciljevima, bićete uspešniji u poslu, jer ljudi žele da rade sa onima koje poznaju.

Neka vam “povezivanje” sa drugima bude prioritet

Posao ne zaključujete sa kompanijom, već sa ljudima iz te kompanije kojima verujete. Da biste odrđeni odnos izgradili potrebno je da vam on bude prioritet. Imajte u svom rasporedu uvek vremena za “druženje i upoznavanje”, bez obzira da li vam je cilj da napredujete u karijeri ili samo da promenite posao.

Budite svesni da izgradnja veze nije jednokratna stvar

Povezivanje se ne svodi na to da se sa nekim rukujete i date mu biznis kartu. Gde to vodi? Samo tome da ćete na stolu imati jednu takvu karticu više. Da biste zaista stvorili vezu potrebno je da “negujete” poznanstvo. Pronađite ljude kojima se divite i pitajte ih za savet i sledite ga. Da biste veze održavali “živim” potrebno je da je stalo negujete, da sledite nekoga.

Izvor: BIZLife/Forbes

Foto: Pixabay