Nele Karajlić za BIZLife: Biznis je smrt, zlo…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Nele Karajlić – muzičar i književnik poznat po društveno angažovanim tekstovima. Veliki kritičar kapitalizma. U razgovoru za BIZLife (najblaže rečeno) nije imao šta lepo da kaže o biznisu i onima koji ga vode.

Prva asocijacija na reč biznis?

Smrt, totalna katastrofa i raspad sistema, zlo. Biznis je rezultat najgorih ljudskih osobina koje čovek krije u sebi – gramzivost, pohlepa, samoživost. To je biznis.

Da li baš mora da bude tako?

U ovom društvenom sistemu u kojem mi živimo ne može drugačije. Zato ovaj sistem jeste žilav, jer je zasnovan na svim osobinama za koje čovek u stvari misli da su dobre.

Kada biste, ipak, morali da se opredelite za neku vrstu biznisa, šta biste odabrali?

Ja bežim od biznisa koliko mogu. Sve što radim suprotno je zakonima biznisa koji vladaju oko nas. Čovek koji je svirao, pevao, imao svetsku karijeru, rekao je neću više, jer mu je to postalo biznis. Počeo sam da pišem. Ako budem video da mi motiv postaje isključivo to da zaradim lovu, prestaću i da pišem. Biznis i ja se jednostavno nismo sreli.

Kada ste bili nešto mlađi da li ste isto tako razmišljali?

Još gore sam razmišljao. Ja sam živeo u komunizmu. Bio sam pripadnik te ideje da je materijalno manje bitno od duhovnog. To je nešto što je sazdalo moju socio-psihološku strukturu. Nemam nikakvog razumevanja za kapitalizam. Druga je stvar to što sam se ja u tom kapitalizmu snašao. Snašao sam se zato što publika voli moju muziku, pa je iz toga nastalo „od toga ću da živim“.

Preporuka biznismenima, kako da izbegnu „zlo“?

Da pokušaju da nađu neki komad planete gde to nije važno – duže će da žive.

Poruka mlađim ljudima, onima koji možda tek treba da postanu biznismeni?

Menjajte ovo, deco, što pre.

Izvor: BIZLife

Foto: youtube

Piše: Bojana Milovanović