Niste zadovoljni svojom karijerom? Ovo pitanje treba da postavite sebi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Prevaziđite brige i nedoumice „šta-ako“ uz pomoć samo jednog pitanja.

Kada ste sigurni da niste zadovoljni svojom profesionalnom situacijom, ali ne znate kako da popravite stvar, lako se desi da vam um preplave pitanja, nade i strahovi u isto vreme:

Šta me zaista pokreće?

Da li uopšte mogu da priuštim sebi da promenim karijeru?

Koliko bi trajalo da napravim taj korak?

Da li bi jednostavno trebalo da dam otkaz?

Svi ovi unutrašnji glasovi mogu samo da vam smetaju, umesto da vam budu smernice, oni vas usporavaju i zbunjuju. Ono što je potrebno jeste jasnoća.

Problem sa planiranjem unapred

Kako prenosi sajt Inc.com, u kompaniji „Careershifters“ koja se bavi davanjem saveta ljudima kojima treba pomoć oko izbora i promene karijere, smatraju da na početku, sebi treba da postavite jedno pitanje. Sve drugo je agonija i strahovanje oko budućnosti oko koje nismo ništa ni preduzeli, za koju ni ne znamo kakva će biti i šta će nam doneti.

Postoji ta tačka kada „planiranje budućnosti“ postaje „izbegavanje suočavanja sa sadašnjošću“. Neki od problema o kojima najviše brinete pretvoriće se u nešto sasvim izmišljeno, nešto što uopšte nema veze sa realnošću,“ pišu autori bloga pomenute kompanije. Umesto toga, oni koji nisu zadovoljni svojom karijerom treba da se zapitaju sledeće:

„Šta je najmanja stvar koju mogu da uradim sada a koja će napraviti najveći pozitivan uticaj na moju situaciju?“

Male akcije mogu da „ubiju“ i najveće anksioznosti

Prednost ovog pitanja jeste da vas spreči da suviše razmišljate o potencijalnim događajima, i daje vam prostora da preduzmete male korake i akcije, koji će se vremenom pretvoriti u nešto veće. Istog je mišljenja i bivša savetnica za karijeru u Guglu, Dženi Blejk (Jenny Blake), koja preporučuje isti pristup za sve koji nisu zadovoljni trenutnim (poslovnim, ali i životnim) okolnostima.

Zaključak je da vas snovi i strepnje o novom koraku i promeni parališu, rešenje je da vratite sebe u sadašnjost i preduzmete realne korake ka toj promeni, bez obzira koliko mali bili.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.