Odmor – najbolje za zaposlenog, ali i za kompaniju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Istraživanja pokazuju da odmor od posla može biti aspolutno najbolja stvar za zaposlenog, ali i za kompaniju. Zapravo, toliko je važan da bi kompanije trebalo da zahtevaju ili barem sugerišu zaposlenima da koriste vreme za odmor.

Pritisak da se postignu ciljevi u poslu može dovesti do napetosti, ali i do brige da će vaše odsustvo stvoriti više obaveza drugima kao i previše posla kada se vratite sa odmora, međutim, kako Forbes piše, odmor može biti vrlo koristan.

Oni navode tri neposredna dobitka – prilika da se razvijaju lideri unutar kompanije, način uočavanja potencijalnih nevolja pre nego što postanu velike krize kao i povoljnosti za mentalno i fizičko zdravlje članova tima.

Kada lideri sa viših pozicija u firmi odu na odmor, to pruža mogućnost drugim članovima tima da razvijaju svoje liderske veštine. To je prilika da njima kompanija ukaže poverenje da donose odluke i prisustvuju sastancima višeg nivoa, što će ih pripremiti za liderske pozicije.

Kada „ključni igrači“ odsustvuju sa posla, mogu se uvideti praznine koje postoje u procesima u firmi, kao što je situacija u kojoj se drugi zaposleni previše oslanjaju na kolege u izvršavanju svojih obaveza.

I možda i najbitnije, ljudi koji uzimaju redovne odmore imaju manji rizik od srčanih oboljenja, nižu stopu depresije i manje stresa.

Odlazak na odmor podrazumeva da vas dočeka puno pošte i zaostalih obaveza kada se vratite, ali isto tako ćete se vratiti odmorni i sveži, spremni za nove poduhvate.

Izvor: Forbes

Foto: Pixabay