• English
X

Poslovni saveti

Osnivač čuvenog brenda „Najki“ otkriva tajnu: „Osnovao sam kompaniju a da o tome nisam znao ništa“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Nije imao znanje dizajnera, nije imao novca, a veštine upravljanja i menadžmenta bile su mu prilično ograničene. Ipak, osnivač kompanije Najki (Nike) Fil Knajt (Phil Knight) postao je više nego uspešan. Sada je milijarder i preduzetnik za primer.

Kompanija Najki leži na bogatstvu od oko 100 milijardi dolara, a godišnje donosi oko 34 milijardi dolara, i ima 74.000 zaposlenih.

U intervjuu pred promociju njegove knjige „Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike“, Knajt je sedeo sa Dejvidom Rubinštajnom, koji je objasnio koliko je iskustva Knajt imao kada je započeo kompaniju 1962. godine:

Ništa nisi znao o dizajnu cipela, nisi mnogo znao o menadžmentu, i nisi imao novca.

Uprkos manjku znanja i iskustva, Knajt je otkrio nekoliko ključnih detalja o počecima kompanije „Najki“ i kako se kasnije vinula u neslućene visine. „Iskoristili smo sve prednosti „buma“ oko trčanja, kasnije džoginga, što se na kraju pretvorilo u fitnes „bum“… i imali smo koristi od svega toga.“ Sposobnost Knajta i njegovog tima da procene, i odgovore na zahteve tržišta pomogli su im da pokriju sve nedostatke i nestručnosti.

Kada je upitan da kaže koja mu je veština pomogla, iako nije znao skoro pa ništa u biznisu, Knajt je odgovorio:

„Ako treba da izdvojim jednu stvar to bi bila moja sposobnost da procenim ljude.“

Ima smisla. Pročitajte i ovaj poslovni savet koji kaže da ne treba da birate posao već ljude sa kojima ćete sarađivati.

Povezane vesti

Očigledno da su mu ova, ali i druge veštine, pomogle ne samo da uspe sa ranim partnerima kompanije „Najki“, zaposlenima, već i da bolje razume klijente i kupce, koji su vremenom počeli da kupuju „brend“ – način života i ugled, a ne samo patike.

Knajt je uvek posedovao neverovatnu strast prema brendu. I samo objašnjenje naziva knjige kazaće vam sve – „“Shoe dog“ (iz naziva knjige) je neko ko zaista voli cipele, a to sam bio ja. Bio sam atletičar… to mi je postalo važno i oduvek je ležalo u meni.

To što ne znate baš sve ne mora da vam bude prepreka da započnete nešto svoje. Ipak, trebalo bi da imate neke druge veštine koje mogu da pokriju nedostatke. Ako ste strastveni oko toga što radite i dobri ste u tome, na kraju će sve doći na svoje mesto.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.