Ova osobina važnija je za uspeh i od inteligencije i pameti

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

„Važna stvar je da nikada ne prestajete da se pitate… Nikada nemojte izgubiti radoznalost.“

Albert Ajnštajn (Albert Einstein)

Tomas Edison, Leonardo da Vinči, Albert Ajnštajn, Ričard Fejnman, svi oni bili su prilično radoznali. Nema intelektualnog giganta koji nije bio radoznao i otvoren za nova znanja. Nova istraživanja kažu da je za uspeh na trenutnim i budućnim poslovima jedna od najbitnijih osobina – radoznalost. Pomaže da učite nove stvari, da predviđate šta će se dešavati, da uvek budete motivisani, da vam nikada ne bude dosadno…

Zašto je radoznalost toliko važna? Evo četiri razloga:

  • Vaš um je aktivan a ne pasivan
  • Vaš um lakše uočava nove ideje
  • Otvara nove svetove i mogućnosti
  • Unosi uzbuđenje u vaš život

Neki kažu da svi imamo urođenu radoznalost, ali da ona vremenom može da se izgubi. Kao i sve dobro u našem životu, ovaj dar mora da se gaji, da se čuva i podstiče.
Evo kako…

1.Neka vaš um bude otvoren

Budite otvoreni da učite, ponavljate i stalno se podsećate. Neka znanja se menjaju, neka dopunjuju… Što dalje vodi ka tome da…

2…. Ne treba stvari da prihvatate zdravo za gotovo i neumorno postavljajte pitanja

Uvek pitajte zašto je to tako, ko je to napravio, kako to radi, probajte da zaronite malo dublje u razloge, i procese zbog čega se nešto dešava baš tako.

3. Nikada nemojte ništa da označite kao dosadno…

… jer kada to uradite, zatvarate vrata za nove mogućnosti.

4. Gledajte na učenje kao na nešto zabavno

Pokušajte da se prilikom učenja igrate kao deca, neka vam bude zabavno tokom tog procesa. Ako učite nešto novo, vežbajte i preslišavajte se kroz primere koji su vam zabavni i bliski. Ako učite Fotošop, kreirajte slike koje su vama zabavne. Ako učite jezik, neka to bude na način koji je vama interesantan – kroz audio lekcije, ili nešto treće.

5. Čitajte različite stvari

Bacite pogled na različite oblasti, čitajte o svemu i svačemu. Ako čitate novine, nemojte samo čitati zabavnu ili sportsku stranu, preletite preko svega. Tako će vas nešto novo privući, i možete o tome da istražujete više.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.