• English
X

Poslovni saveti

Poruka za menadžere i poslodavce: Zašto tačno zaposleni daju otkaz (Sumirano u jednoj rečenici)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: CBS/Printscreen

Galupova (Gallup) istraživanja bave se temom otkaza i nezadovoljstva zaposlenih već decenijama, a zaključak je donet na osnovu intervjua sa milionima zaposlenih. Ali, kompanije i dalje sve shvataju pogrešno.

Autor sajt Inc Marsel Švant (Marcel Schwantes) stalno sluša menadžere koji se žale da gube dobre zaposlene. To je i razumljivo – otkazi koštaju i donose izvesne prekide u kontinuitetu rada.
Mnogi od njih traže razloge negde spolja, ali podaci koji stižu iz izveštaja i intervjua, povratnih informacija (feedbackova) i utisaka, kao i istraživanja, ukazaju da je problem u njima – menadžerima, HR-ovima i poslodavcima.

To se poklapa i sa Galupovim istraživanjem. U jednoj studiji, u kojoj je učestvovalo 7.272 odraslih, polovina zaposlenih napustilo je posao u nekom momentu svoje karijere “da bi pobegli od svojih menadžera kako bi poboljšali svoj život.

Svi smo čuli rečenicu, koja se poklapa sa takvim rezultatima:

“Ljudi napuštaju menadžere i šefove a ne kompanije.”

Direktor Galupa Džim Klifton (Jim Clifton), ima poruku za sve menadžere i poslodavce, i to sumirano u jednoj rečenici:

Jedna jedina i najveća odluka koju donosite u vezi sa poslom jeste koga postavljate na mesto menadžera. Kada dovedete pogrešnu osobu da bude menadžer, ništa ne može da popravi tu lošu odluku. Ni kompenzacije, ni olakšice, ni benefiti – ništa.”

Ova rečenica je Kliftonov zaključak iznet nakon prezentacije Galupovoh istraživanja, koja su obuhvatala podatke decenijama prikupljane, kao i intervjue sa milionima zaposlenih.

Klifton je takođe rekao da će oni koji donose odluke, na samom vrhu lestvice, trošiti milijarde dolara svake godine na stvari poput “besplatnih kafa, ručkova, sokova” i benefita kao što su “rad od kuće”, dakle na sve osim na ono najvažnije – zapošljavanje dobrih menadžera.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: CBS/Printscreen

Piše: N.V.

Komentari 3

  1. simon

    Apsolutno se slazem sa zakljuckom koji je ovde iznet. Ovo je prokleto tacko ne samo u Srbiji vec pre svega u bas jakom ekonomijama sveta. Cini mi se da najveci broj menadzera ne poseduje najvazniju osobinu. A to je posedovanje socijalne inteligencije i beskompromisa u tom sektoru. Sve druge vrednosti brzo padaju u vodu ako toga nema.

  2. Dejan

    A zasto koristite izraz “benefiti”? Toliko je lep nas jezik, samo izgovorite visa puta – “pogodnosti” I videcete koliko je to lepse…

  3. Зоран

    Добробит је прави израз.