Pravilo 30 sekundi koje može da vam pomogne da pravite bolje prezentacije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sasvim je prirodno što ste nervozni pred važnu prezentaciju. Niste sigurni da li će publici biti zanimljivo, niti da li će razumeti ono što želite da im prenesete.

Kako piše sajt Inc.com, trik je u tome da pridobijete pažnju publike u prvih 30 sekundi vaše prezentacije, inače, izgubićete pažnju do kraja. To je poznato kao “pravilo 30 sekundi”, i tajna je uspeha dobre prezentacije.

Kako da napravite i predstavite dobru prezentaciju? Nije tako teško kao što mislite. Evo tri saveta:

1.Pretresite ideje sa svojim timom

Kada napravite prezentaciju, potražite povratne informacije i ideje od svog tima. To će ohrabriti sve da budu uključeniji i angažovaniji. Zapišite sve te ideje, čak i kada niste sigurni kako će se uklopiti u širu sliku kasnije.

2. Napravite svoju kratku prezentaciju, do 30 sekundi

Nakon što ste razmotrili ideje svog tima, imaćete bolju predstavu šta vam je potrebno i šta publika želi. Sa tim fokusom na umu, možete da napravite kratku prezentaciju od pola minuta – odnosno početak koji će pridobiti pažnju publike. Počnite sa najvažnijim delom onoga što predstavljate, zbog čega je to važno, šta ćete dokazati, i kako ćete to da izvedete…

3. Povežite i ilustrujte svoje ideje

Ilustracije i grafikoni pomažu ljudima da dobiju jasnu predstavu i vizualizuju vaše ideje. Takođe, pomažu vam da idete s jedne ideje na drugu, a da mogu da vas prate.
Budite puni energije, koncizni i entuzijastični u prvih 30 sekundi prezentacije. Ako možete da im privučete pažnju na početku, onda ste uradili veliki deo posla – najverovatnije će vas pratiti do kraja prezentacije.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.