Šta kada si kvalifikovan za posao, a nikako da te zaposle?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Jedan od scenarija koji vas najviše mogu iznervirati u vezi sa traženjem posla je kada aplicirate za pravo radno mesto, imate prave kvalifikacije, ali ne dobijete nijednu ponudu.

Stignete do poslednjih „krugova“ razgovora, ali ipak prime nekog drugog ko im više „odgovara“.

Dobre vesti su da to što se zaustavljate u fazi intervjua znači da jednostavno treba da promenite nešto u vezi sa tim procesom. Forbes piše kako shvatiti šta vas zadržava i popraviti to.

Kvalifikovan si, ali dosadan.

Kada razmišljaš o svom intervjuu misliš da je bilo dobro. Imao si razuman odgovor na svako pitanje i nisi napravio neke veće greške. Nažalost, to nije dovoljno da se dobije ponuda za posao.

Menadžeri koji zapošljavaju obično vode nekoliko intervjua dnevno. Iako imaš dobre kvalifikacije, imaćeš težak put do ponude ako on mora da pogleda u svoje beleške da bi te se uopšte setio. Kako to da popraviš?

Idealan kandiat je, kako je ocenjeno, neko ko je kompetentan za posao, ali i ko se svidi onima sa kojima će raditi.

Pomisli na to ovako: Ako je kandidat vrlo prijatna osoba, ali nema neke tehničke veštine, on bi trebao izgraditi te veštine, recimo preko nekog kursa. Ti na drugoj strani imaš iskustvo, ali ćeš želeti da se bolje povežeš sa intervjuerima.

Najbolji način da to uradiš je da vežbaš. Nemoj samo da vežbaš šta ćeš da kažeš, već i na koji način.

Kvalifikovan si, ali nemaš dovoljno veština potrebnih za intervju.

Postoje ljudi koji su veoma pametni, ali su loši na testovima, postanu nervozni, i isto im se dešava na intervjuima za posao.

Može se desiti da imaš sve potrebne kvalifikacije za posao, ali kada sedneš pred menadžera, zbuniš se. Možda u svemu što pričaš izgledaš kao da nisi timski igrač. Možda postavljaš takva pitanja da deluje da nisi uradio istraživanje. Možda uopšte ne postavljate pitanja, ili se ne zahvalite, a to je potrebno.

Možda ne deluje fer da morate da „igrate po pravilima“ ako ste dovoljno iskusni da počnete sutra. Ali istina je da morate. Dakle prvi korak je da saznate više o ntervjuerima.

Zatim, možete pročitati vodiče za intrevjue. Priznajte sebi sa kojim pitanjima na intervjuu imate problmea. Kada shvatite šta vas koči, popravite to.Pronađite nekoga da vam pomogne.

Kvalifikovan si, ali očajan.

Kada te pitaju zašto želiš posao, ti kažeš istinu, celu istinu. Možda govoriš da je to kompanija iz tvojih snova. Možda govoriš da ćeš raditi bilo šta samo da promeniš trenutni posao.

Iskrenost nije uvek najbolja u tom delu. Ako napraviš da izgleda da će time što bi te zaposlili da ti učine uslugu, to će verovatno odvesti da pređu preko tvoje prijave  uzmu nekog drugog.

Kao i u svemu drugom, moguće je biti previše iskren. Možeš da pokažeš strast prema kompaniji dajući smislene odgvore bez preterivanja. Trebalo bi svaki put kada kažeš nešto što ti se sviđa u vezi sa kompanijom ali da dodaš na koji način bi mogao da navedeš jedan način kako bi mogao da pomogneš, podržiš, ili inoviraš nešto u vezi sa tim.

Provera svega u vezi sa pozicijom za koju se prijavljujete vas može odvesti do posla, ali potrudite se da držite sve vreme „loptu kod sebe“ , bez pravljenja nekih grešaka.

Izvor: Forbes

Foto: Pixabay