SUROVO je zato što je TAČNO: Evo kako kanadski milijarder objašnjava suštinu biznisa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kevin O’Liri je kanadski biznismen koji je tokom karijere koja je počela još osamdesetih godina prošlog veka zaradio milijarde dolara. Sada je suosnivač fonda „O’Leary“ i svoja bogata iskustva iz biznisa voli da deli na različitim konferencijama ili po društvenim mrežama.

Jedna od njegovih teorija je i da se u suštini biznisa nalazi konstantan rat. Bez obzira koliko je ova njegova analogija u principu tačna, deluje i surovo. Evo šta O’Liri kaže:

„Kada počinjete biznis morate da shvatite da se takmičite na svetskom tržištu. A biznis je rat. Imamo pobednike i gubitnike. Biznis je stvar u životu koja je binarna. On je crn ili beo. Ili ćete napraviti novac ili ćete ga izgubiti. Svaki dan morate da se probudite i da o svom novcu koji ste uložili u svoj biznis razmišljate kao o vojnicima. Oni idu u rat i hoćete da se vrate sa zarobljenicima i da se vrate živi. I kada gubite novac, vi u stvari ubijate svoje vojnike. Ubijate krvotok vašeg biznisa. Svaki dolar koji potrošite mora se vratiti sa zarobljenicima, jer to znači još dolara. I to je suština. Ako razmišljate o analogiji toga da se u rat ide svaki dan, da se uzimaju zarobljenici i da raste vaš biznis, shvatate da je to dobra analogija, jer negde tamo u svetu imate svog konkurenta koji samo želi da vam „ispraši tur“. Mene ne interesuje šta radite i gde radite. Možete da radite u bilo kom gradu na svetu ali tamo negde postoji vaš konkurent koji će raditi svaki dan i otimati vam klijente i zbog toga bi trebalo da se svakog dana budite u strahu.“

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay