Većina stručnjaka se slaže: Ovo je najbolji način da dobijete ono što želite iz pregovora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

„Svako ko je pregovarao sa mnom zna da mogu da budem noćna mora,“

kaže Džoana Kols (Joanna Coles), direktorka sadržaja u magazinu „Hearst“, a bila je i urednica magazina „Marie Claire“ i „Cosmpolitan“. Takođe, ona je članica borda „Snap“.

U jednoj epizodi podkasta za Business Insider „Success! How I Did It“, Kols je otkrila koja je njena najbolja strategija za dobar pregovor: tišina.

Evo šta je ona rekla:

U bilo kojoj vrsti pregovora, tišina je često vaš najbolji prijatelj jer ne želite previše da odate. Istini za volju, zaposlila sam nekog da pregovara za mene. Lakše je, i ne osećam se uvek prijatno kada moram nekome otvoreno da kažem šta je to što želim. Ali, uvek sam zadivljena kada pregovaram, i kada vidim koliko samo ljudi, sa druge strane stola, pričaju. Ljudi mnogo pričaju kada su nervozni.

Novinarka sajt „Fast Company“ pričala je sa autorkom knjige “Think Like a Negotiator” (Eldona Luis-Fernandez), i zaključila da je previše priče zajednička greška većine pregovarača. Nekad prodavci toliko pričaju da oteraju klijenta ili mušteriju.

I drugi stručnjaci slažu se da tišina može da bude vrlo moćna.

Tišina je dobro poznata taktika među uspešnim pregovaračima, ako ni zbog čega drugog a ono zbog korisnih informacija koje dobijate od druge strane, koja pokušava da popuni taj vakuum koji ste napravili,

rekla je Keti Salit, osnivačica i direktorka konsultantske firme „Performance of a Lifetime“.

Kim Skot, bivši Guglov i Eplov direktor i autor knjige „Radical Candor“, rekao je još ranije za Business Insider da ako želite povratnu informaciju od zaposlenih, najbolji način jeste da postavite pitanje i onda da sedite u tišini 6 sekundi. Vaši zaposleni će morati nešto da kažu da bi prekinuli tišinu.

Izvor: BIZLife/Business Insider

Foto: Pixabay

Piše: N.V.