Zašto bi trebalo da imate (bar) dve karijere

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nije neobično da sretnete advokata koji radi i nešto u vezi sa obnovljivim izvorima energije, ili programera koji pravi aplikacije i koji voli da piše priče, ili urednika koji mašta o tome da postane pejzažni arhitekta. Možda i vi sanjate o promeni karijere koja je drastično drugačija u odnosu na vaš trenutni posao. Ali, kako piše autor sajta Hbr.org (Harvard Business Review), Kabir Sehgal, koji je ujedno autor i nekoliko bestselera a radi i na korporativnoj strategiji “Fortune 500 Company”, retko kada se desi da ljudi naprave ovakav korak. Čini im se da je cena previsoka, a da je mogućnost uspeha nedostižna.

Kako dalje piše, rešenje nije u tome da se “davite” u jednom poslu, već da probate da uporedo razvijate obe karijere. Kabir kaže da mu više karijera pomaže da bude bolji na svakom od poslova kojim se bavi – osim pomenutog on je rezervni oficir američke vojske, kao i muzički producent. Kabira to što ima nekoliko karijera čini srećnijim i ispunjenijim. Evo kako:

Razvijate veštine za jedan posao uz pomoć drugog

Moj dnevni posao na Vol Stritu ne samo da mi je omogućio da zbog ljubavi snimam albume, već me je naučio veštinama važnim za posao producenta. Dobar producent je onaj koji stvara viziju, zapošljava pravo osoblje, ima dobar plan rada i završava posao na vreme, ume da pregovara oko novca i daje dobar “proizvod”. Nakon mnogo produciranih albuma i nekoliko Gremi nagrada, muzičke kuće i muzičari su počeli da me sve više zovu da radim sa njima. I dalje odbijam da naplatim jer je već mogućnost da radim muziku za mene nagrada sama po sebi.
Često klijente pozivam kod mene u studio, družimo se svi zajedno, uživamo u muzici, razmenjujemo mišljenja. Na taj način grade se jače veze,” piše Kabir.

Prijatelji u različitim krugovima

Kabir Sehgal to pojašnjava ovako: “Kada sam radio na Vol Stritu, moj profesionalni krug bio je ograničen samo na ljude iz finansijskog i bankarskog sektora: bankari, analitičari, ekonomisti, trgovci… Ipak, većina mojih klijenata menadžera htela je drugačiju perspektivu, nisu hteli mišljenje koje svi dele.
Jedan od mojih klijenata hteo je tačno da zna pravila i prilike u Kini. Kao pisac moram da znam i druge autore, pa sam se tako setio drugara novinara koji dobro poznaje situaciju u Kini, pa je mom klijentu objasnio sve što ga je zanimalo.

Dakle, unosićete nove ideje, neće misliti kao svi ostali, što dalje vodi ka tome da…

Možete da budete istinski inovatori

Kada radite različite poslove, možete tačno da identifikujete gde se ideje susreću, i što je važnije, gde bi trebalo da se prožmu.

“To je tehnologija venčana sa slobodnim umetnostima, koja je u braku sa društvenim naukama, i od čijeg rezultata nam srce zaigra,”

rekao je Stiv Džobs, koji je predstavljao pravi primer interdisciplinarnog razmišljanja.

S obzirom da je Kabir i muzičar ali je radio i na Vol Stritu, pomagao je muzičarima da se spoje sa onima koji su organizovali koncerte i svečanosti. Kreirao je nekoliko humanitarnih organizacija tokom uragana Katrina, preko kojih su bukeri (često su to bili njegovi korporativni klijenti) mogli da sarađuju sa muzičarima, koje je Kabir poznavao.

Kada pratite svoju radoznalost, možete da unesete strast u vaše nove karijere, što će vas činiti ispunjenijima. I kada radite više od jednog posla, na kraju ćete raditi sve podjednako dobro,” savetuje Kabir.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.